Метаболитен синдром

Какво е метаболитен синдром?

Метаболитният синдром е група от здравословни проблеми, които включват твърде много мазнини около талията, повишено кръвно налягане, високи нива на триглицеридите, повишена кръвна захар и нисък HDL холестерол (добър).
Заедно с тази група от здравословни проблеми се увеличава и риска от сърдечен пристъп, инсулт и диабет.

Какви са причините за метаболитен синдром?

Метаболитният синдром е причинен от нездравословен начин на живот, който включва яденето на твърде много калории, заседнал начин на живот, наднормено тегло и трупане на мазнини около талията. Този начин на живот може да доведе до инсулинова резистентност, състояние, при което тялото не е в състояние да реагира нормално на инсулина. Ако имате инсулинова резистентност, тялото ви не може да използва инсулина правилно и нивото на кръвната захар ще започне да се покачва. Така с течение на времето това може да доведе до диабет тип 2.

Какви са симптомите?

Ако имате метаболитен синдром, имате няколко нарушения в обмяната на веществата, включително затлъстяване (обикновено около кръста), високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и резистентност към инсулин.

Защо е важно да знаете за метаболитния синдром?
Този синдром повишава риска от коронарна болест на сърцето (ИБС), причинена от висок холестерол LDL.

Какво увеличава риска от развитие на метаболитен синдром?

* Инсулиновата резистентност. Инсулиновата резистентност означава, че тялото не може да усвоява инсулина правилно.
* Абдоминално затлъстяване. Това означава наличието на твърде много мазнини около талията.
* Напредване на възрастта.
* Липсата на физически упражнения.
* Хормонален дисбаланс. Като поликистозен овариален синдром (PCOS), състояние, при което женското тяло произвежда твърде много от някои хормони, свързани с метаболитния синдром.
* Фамилна анамнеза за диабет тип 2.
* Наддаване на тегло, особено около кръста си.
* Гестационен диабет.
* Раса и етническа принадлежност. Афроамериканците, латиноамериканците, американците, азиатците са изложени на по-висок риск в сравнение с европеидната раса от диабет тип 2.

Как се диагностицира метаболитен синдром?

Вашият лекар може да диагностицира метаболитен синдром с физически изпит, вашата медицинска история и някои прости кръвни изследвания.

Подобни статии:
 

Реклама