храни за диабетици

Куркума
Куркуминът съставката на тази подправка може да помогне или предотврати прогресията на диабета, установява проучване на списание "Diabetes Care". Изследователите са тествали 240 хора с висока кръвна захар(но не с прекалено висока). Половината от група получавала 1500 милиграма (мг) хапче екстракт от куркумин дневно, а останалите получавали плацебо. След 9 месеца, 16,4% от плацебо групата развили диабет. А от куркумин групата нито един.

Ядки
Хората, които са яли по 1/4 унция ядки на ден са имали 5% по – ниско разпространение на метаболитния синдром, който е рисков фактор за появата на диабет тип 2. Tова е доказало проучване от 2011 година в щатския университет на Луизиана.

Сирене и кисело мляко
Хората, които консумират млечни продукти като кисело мляко, намаляват риска от диабет с до 12% в сравнение с хората, които не ядат. Доказано от едно скорошно проучване, публикувано в American Journal за клиничното хранене.

Ягоди
Британски учени наскоро установиха, че екстракта от ягоди помага на тялото да активира протеин, който намалява липидите в кръвта и LDL холестерола. Те са основен фактор в развитието на диабет тип 2. Проучване с мишки е установило, че ягодите поддържат ниски нива на кръвната захар в тялото.

Червено вино
Червеното вино е сполучлив бустер за здравето, но то може да бъде и силен борец с диабета. Ресвератрол – съединение в ципата на гроздето, което помага за подобряване функцията на кръвната захар за регулиране на хормона инсулин и намаляване нивата на глюкозата в кръвта.

Тъмен шоколад
Според анкета в "British Medical Journal" тези, които редовно ядат натурален шоколад намаляват с до 31% риска и с 37% риска от сърдечно – съдови заболявания, плюс 29% намаляване риска от инсулт, в сравнение с тези хора, които не са консуматори.

Канела
Канелата може да понижи кръвната захар на гладно. Доказано е, че подправката понижава LDL холестерола, триглицеридите и подобрява инсулиновата чувствителност. Разбъркайте една супена лъжица в сутрешното си кафе, поръсете върху препечена филийка или я добавите към овесената каша.

Кафе
Установено е, че кафето съдържа съставки, които потискат хормон, който играе важна роля при диабета. Предишни проучвания са установили, че тези хора, които пият четири или повече чаши кафе дневно са с 50% по – нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Ябълки
Едно изследване, публикувано през април в американския вестник по клинична храненето установи, че по – високата консумация на антоцианин богати плодове като ябълки, круши и боровинки е свързано с 23% по-нисък риск от диабет тип 2. Яжте най-малко пет порции на седмица, за да извлекат максимални ползи.

Спанак и зеле
Вие вече знаете, че зелените листни зеленчуци са хранителни суперсили. И не само това. Според проучване от 2010г. на "British Medical Journal", е установено, че всекидневна порция от спанак или зеле може да намали риска от диабет с 14%.

Пшенични трици
Статия от 2011г. в Diabetes Care подкрепя предишните доказателства, че високият прием на магнезий може да намали риска от развитие на диабет тип 2, особено ако сте с наднормено тегло. Минералите се намират в зеленчуци и пълнозърнестите храни, но пшеничните трици са един от най – добрите източници. Само ј чаша ще ви даде 22% от дневните нужди от магнезий.

Вода
Не, това не е храна, но тя е от жизненоважно значение за вашето здраве. Френски учени са изследвали над 3000 участници в продължение на период от 9 години и са установили, че тези, които пият най – много вода имат 21% по – малко вероятност да имат висока кръвна захар, отколкото останалите. Изследователите смятат, повишените нива на вазопресин, хормон, който регулира нивото на водата в тялото могат да доведат до висока кръвна захар.

Кафяв ориз
Хората, които ядат кафяв ориз най – малко веднъж седмично намаляват риска от полипи на дебелото черво и диабет, израстъци, които могат да бъдат преканцерозни с 40%, според проучване за храненето и рака. Тайната: високо съдържание на фибри.

Сьомга
Дефицит на витамин D може да допринесе за рак на дебелото черво и диабет, предполагат последните изследвания. Три унции сьомга съдържат 112% от препоръчителната дневна стойност на витамин D.

Масло от царевица
Съединение във влакната в царевицата – инозитол hexaphosphate, предотвратява растежа на ракови клетки на дебелото черво и развитието на диабет.

Джинджифил
За месец екстракт от корен на джинджифил ще намали възпаление на дебелото черво с 28% и увреждане на панкреаса, респективно диабет. Вземете 2 грама добавка корен от джинджифил или яжте 2 супени лъжици пресен джинджифил на ден към храната.

 

Реклама