Храни, които трябва да ядете всеки ден

За да не мислите за здравето си – отговорът на това как да стане е лесен: просто яжте всеки ден храните по долу.

Спанак
Този тъмнозелен зеленчук е богат на омега-3 мастни киселини и фолиева киселина, които помагат в намаляване риска от сърдечно – съдови заболявания, инсулт и остеопороза.
Бонус: Фолиевата киселина увеличава притока на кръв в най – дълбоките "региони", което предпазва от свързани с възрастта сексуални проблеми.
И спанака е пълен с лутеин, които е полезен за зрението.
Доза: 1 чаша пресен спанак или 1/2 чаша варени на ден.

Кисело мляко
То има над 2000 ползи за здравето. Ферментацията стартира нов процес със стотици милиони пробиотични организми, които служат като подкрепления на батальоните на полезните бактерии в тялото. Това помага да се стимулира имунната система и осигурява защита срещу рака.

Домати
Има две неща, които трябва да знаете за доматите: червените са най – добрите, защото те са пълни с повече от антиоксиданта ликопен. Също и преработените домати са толкова полезни колкото пресните, защото е по – лесно за организма да абсорбира ликопена. Изследванията показват, че диета богата на ликопен може да намали риск от заболявания на пикочния мехур, белите дробове, простатата, на кожата и рак на стомаха, както и намалява риска от исхемична болест на сърцето. Стремете се към 22 мг. ликопен ден, което е около осем червени домати или чаша доматен сок.

Моркови
Тези оранжеви зеленчуци са бъкани с каротиноиди: мастно – разтворими съединения, които са свързани с намаляване на широк спектър от заболявания (рак, възпалителни заболявания като астма и ревматоиденартрит).
Доза: 1/2 чаша на ден.

Боровинки
Съдържат много антиоксиданти, повече отколкото всеки друг плод. Поради, което са оръжие срещу превенцията от туморни образувания, диабет и старческа деменция. Проучванията показват, че боровинките, които са богати на фибри и витамини А и С, също работят добре срещу сърдечно – съдовите заболявания.
Доза: 1 чаша пресни боровинки на ден или 1/2 чаша замразени или сушени.

Черен боб
Всичките видове бобени растения са добри за сърцето, но никой не може да стимулира мозъка със силата на черния боб. Това е така, защото той е богат на антоцианини, това са антиоксидантни съединения, които подобряват мозъчната функция. Дневна порция от 1/2-чаша предоставя 8 грама протеин и 7,5 грама фибри. Той също е с ниско съдържание на калории и без наситени мазнини.

Орехи
Изключително полезни за сърцето, орехите имат повече омега-3 мастни киселини от сьомгата, натоварени с повече противовъзпалителни полифеноли от червеното вино и 1/2 чаша е достатъчна за изграждане на мускулите.
Една порция орехи - около 1 унция, или 7 ядки е полезна по всяко време, но най – вече като лека закуска след тренировка за възстановяване.

Овес
Овесът е един от най – здравословните зърнени храни познати до сега. Изключително богат на фибри, той е естествен боец срещу сърдечно – съдовите заболявания. Да, овеса е зареден с въглехидрати, но трансформацията им в захар е забавена от фибрите. В половин чаша овес има 10 грама протеин, които дават мускулна енергия.

 

Реклама