Митове за мозъка

Ние всички имаме мозъци и повечето от нас дори не ги използват. Мозъкът е единственият орган, който не е опознат и изследван напълно и изцяло и за повечето му функции и защити само се предполага как действат и реагират по метода на наблюдението. Затова и има доста митове за него.

Той е биологична характеристика на човешката раса. Тази сложна мрежа от неврони, импулси и невротрансмитери е отговорна за регулирането на нашите основни двигателни функции, сложни механизми за оцеляване и целият процес по вземането на решения. Факторът мозък е безкраен, той е загадка за учените и в днешни дни, но има неща за него, които са ясни и измерими.

Мит 1

Можете да използвате само 10 процента от мозъка си
Вие всъщност използвате целия си мозък, макар и да не използвате всичко по едно и същото време. Този мит е много популярен, отчасти защото „медиуми” обичат да го използват като „доказателство” за техните параспособности. С други думи, те твърдят, че използват останалите 90%, които обикновените хора не могат. И този мит вероятно е започнал през 19 век, когато е започнало твърдението, че хората развиват само 10 процента от психичният си капацитет.

Мит 2

Алкохолът убива мозъчни клетки
Алкохолът не убива мозъчни клетки. Но, ето защо мислите, че го прави: Твърде много пиячка може да доведе до недостиг на витамин B, който засяга способността на мозъка да усвоява хранителното вещество тиамин. Липсата на тиамин причинява временно увреждане на дендрити, и така той не функционира правилно. Това води до неясна реч, препъване и необмислено публично уриниране. Запомнете всичко е обратимо до 24 часа пълно въздържание (изключение правят алкохолиците).

Мит3

Вашият мозък продължава да работи след като сте обезглавени
Свидетели твърдят, че отрязаните глави показват признаци на живот за секунди. Но съвременните документи приписват реакциите само като рефлексни потрепвания на мускулите, които не са целенасочени и съзнателни. При едно обезглавяване се спира мигновено достъпа на кислород до мозъка и сърцето, настъпва безвременна смърт. Съзнанието – връзката между ума и света около него се губи веднага.

Мит 4

Мозъка ви се занимава с информация от вашите пет сетива
Той всъщност възприема и обработва информация от много повече, отколкото само от петте сетива – зрение, обоняние, допир, вкус и слух са първични, но различните комбинации от тях създават вторични сетивата. Например, чувството за болка, наречено nociception – може да се комбинира с докосване и вкус, допир и мирис. Proprioception е смисъла на това как тялото ви се позиционира в пространството, това са зрението и допира.

Мит 5

Вашият мозък е изцяло сив на цвят

Освен ако не сте канибали или експериментален хирург, истинските мозъци, които сте виждали вероятно са в буркани с формалдехид, именно той ги прави изцяло сиви. Но цветовата схема на един жив мозък е: сиво, бяло, червено и черно. Сивото вещество са мозъчните клетки, бялото са проводниците – аксони, дендрити, черната част е синапса, който е богат на меланин и базални ганглии в основата на мозъка. А на червеното? Това е кръв.

Мит 6

Подсъзнателните съобщения действат на мозъка, без да го знаете
Едно изречение: Няма научни доказателства (след проведени доста изследвания), че подсъзнателните съобщения действат без контрола на съзнанието ви.

Мит 7

Класическата музика ви прави по – умни
Колко родители водени от този мит пускат класическа музика още на новородените си бебета, за да ги направят „умни” и закърмени с разум още от самото начало на съществуването им. И всичко това благодарение на едно изследване в началото на 90-те години, проведено в Калифорнийския университет, при което учените заключават, че слушането на класическа музика увеличава интелигентността. Но години по – късно, след много средствата за масова информация, водещият учен на изследването заявява, че идеята за интелигентността и класическата музика не е вярна. Той казва, че констатациите на проучването са свързани не е с увеличение на общата интелигентност, а просто временен тласък в пространственото решаване на проблеми.

 

Реклама