Храните на новото хилядолетие

Земни ябълки
Алтернативно известен като sunchokes, тези зеленчуци изглеждат подобни на артишока. Те всъщност са грудки, представляващи на външен вид като картофите.
Земните ябълки имат много фибри и 400 пъти повече тиамин (витамин В1), необходим за мускулната функция, функционирането на централната нервна система, метаболизма на въглехидратите и храносмилането.
Също така, американски вестник по храненето, съобщи миналата година, че консумирането на храни с високо съдържание на тиамин могат да помогнат за намаляване симптомите на ПМС.

Черен чесън
Продава се онлайн и в магазините за здравословни храни из САЩ. Струва си да го опитате поради две основни причини: той има двойно антиоксидантно действие спрямо белият чесън и на вкус е сладък, почти като меласа. Значете, че чесъна подкрепя имунната система по време на настинки и чисти токсините от тялото ви.

Конопени семена
Ако 2011г. беше годината на лененото семе, то 2012 г. е на конопеното. То е богато на магнезий, калий, желязо, белтъчини и есенциалните омега-3, -6 и -9 мастни киселини. И за разлика от ленено семе, те не са обвити в твърда черупка. Трябва да смелите семената, за да отключите техните хранителни богатства за тялото.

Семена от чиа
Д-р Оз неотдавна наречен семената от чиа един от петте най – големи добавки за жени, които трябва да се приемат поради високото си съдържание на фибри. Те също са отличен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Можете да ги добавите към киселото си мляко или върху мюслито си, също така към салати, сладолед и т.н.

Адзуки боб
Това е японски червен боб. На цвят е червеникавокафяв и е сладък на вкус. Често се среща в японската кухня. Той има по малко калории от обикновения боб ( 364 калории на 100гр.).

 

Реклама