Здрави ли сте

Здравето е нещо, което вълнува всеки. От новината за предстояща пандемия до симптоми на ужасяващите заболявания, здравните новини често са примесени с нотка на страх. Какво означава да бъдеш здрав? За щастие, това е лесен въпрос, защото признаците са явни и точни на един здрав човек:

Имате твърди и розови нокти

Ноктите със сигурност могат да бъдат индикатор за здравето. Като цяло, ноктите на здравия човек са розови, стегнати и гладки. Въпреки че едва доловими и видими вариации като бели петънца и линии се водят за нормални, ако те станат очевадни и постоянни значи, че ноктите ви алармират за нещо нередно в тялото ви.

Уплътнените жълти нокти, които растат бавно, може да са признак за респираторни заболявания, като хроничен бронхит. Назъбвания през ноктите, наречени линии кавалер могат да сочат за диабет, а надлъжните линии – признак на ниско желязо.

Цвета на урината ви е нормален

Урината може да разкрие важни улики за вашето здраве. Здравата урина е бледо жълта на цвят, с едно изключение – сутрешната, която е по – тъмна, тъй като е задържана през нощта и не сте приемали течности. Урината се влияе и от храната и течностите, които пиете, затова е нормално да варира в нюансите на жълтото. Ако пиете много течности урината вероятно ще бъде много светла. А ако сте дехидратирани, урината ви ще бъде тъмна, като студен чай. Другите признаците на здравата урина са сладникава миризма. Не забравяйте, че цвета на урината ви се мени освен от храната, течностите и от лекарства.

Вие имате сърдечна честота в покой около 70 удара в минута

Сърдечна честота в покой (RHR), или броят на ударите на сърцето (в минути) в покой е чудесен индикатор за цялостното здравословно състояние на организма. Въпреки че RHR ще се променя с възрастта, за здравите мъже се приема RHR между 70 и 75 удара в минута.
В действителност, RHR между 60 и 100 удара в минута като цяло се смята за нормални индикатори за възрастни. Сърдечния ритъм извън този диапазон може да предизвика сериозни здравословни проблеми и може да е признак за някакъв проблем със здравето, който не е задължително да е свързан със сърцето. За да измерите пулса си, просто поставете двата си пръста – показалец и среден – на китката. И когато почувствате пулса си, погледнете часовника и преброите ударите за 15 секунди. Умножете това число по четири и ще получите сърдечният си ритъм за минута.

Вашата кожа е еластична

Еластичността на кожата или тургора, обикновено се използва за оценка на степента на дехидратация. Ако сте имали диария или повръщане, тялото ви е загубило много течности, и тогава кожата ви ще е суха, отпусната и вяла. Нуждаете се от много течности да си я върнете здрава и еластична. За да тествате еластичността на кожата си, просто защипете кожата на задната страна на ръката си. Дехидратираната кожа бавно ще се върне в нормалното си положение след прищипването за разлика от здравата.

 

Реклама