Въпрос : Отидох при личният си лекар за да ме насочи към гастроентеролог, но тъй като съм с диагноза хипотиреоидизъм от типа на Хашимото, бях изпратена на ендокринолог с препоръка за пренасочване към гастроентеролог. Но никой няма направления.

Отговор НЗОК : лекуващият лекар (общопрактикуващ или специалист) е този, който преценява необходимостта от издаване на направления за консултации и изследвания, съобразно състоянието на пациента.
Пациенти, страдащи от заболяването "автоимунен тиреоидит", във Вашия случай – "Тиреоидит на Hashimoto" (с МКБ код Е06.3), следва да се наблюдават диспансерно от лекар специалист по ендокринология и болести на обмяната.

Консултативните прегледи се провеждат два пъти годишно със снемане на общ клиничен статус с насоченост към ендокринната система. Един път годишно се извършват високоспециализираните изследвания: на тироидно-стимулиращия хормон (TSH) или т.нар тиреотропен хормон (ТТХ) и определяне на антинуклеарни антитела в серум. Имате право на една консултация годишно с лекар специалист по кардиология, който задължително ще Ви направи електрокардиограма. / Въпроси и отговори НЗОК

Подобни статии:
 

Реклама