Храните, които намаляват кръвната захар

Даже и да не сте диагностицирани с проблем като диабет, можете да се сблъскате с предупреждението на лекарят ви, че имате малко по – високи от нормалните нива на кръвната захар. Важно е тези нива да бъдат понижени, за да се предотвратят по-сериозни усложнения за здравето.
Разбира се, има разнообразие от медикаменти, които могат да ви помогнат да поддържате вашите нива на кръвната захар под контрол, но има и превантивни мерки, които можете да предприемете, и те включват упражнения и правилен хранителен режим.

Упражнения
Редовните физически упражнения могат да подобрят здравето, включително да намалят високо кръвно налягане и нива на кръвната захар. Редовните рутинни упражнения могат да помогнат в контрола над теглото и нивата на холестерола, а често намаляват и тези на кръвната захар. Тези хора, които тренират по 30 до 45 минути, пет или шест дни в седмицата може да се каже, че правят всичко необходимо в регулацията на кръвната захар.
Заедно с редовните тренировки има и много храни, които намаляват кръвната захар. Включването на тези храни в ежедневната ви диета би могло значително да намали риска от диабет, а ако вече сте диагностицирани те могат да ви дадат едно добро ниво на кръвната захар. Храните, които намаляват кръвната захар обикновено са категоризират като "ниско – гликемични", което означава, че те се усвояват по – бавно.

Храни, които трябва да се избягвате
Тези храни са обикновено с висок гликемичен индекс, което означава, че те са по – трудни за храносмилане и карат тялото да работи по – усилено да произвеждат инсулин.
* Бонбони, бисквити, торти и други високо съдържащи захар храни
* Храни от бяло брашно, като хляб, зърнени храни и др.
* Бял ориз
* Бели картофи

Добрите храни
По – долу е списъкът на храните, които обикновено са свързани с понижаване на кръвната захар. Не забравяйте, че те се ядат в умерени количества, обаче. Размера на порциите също играе роля в този процес. .

* Вода. Пиенето на вода най – малко на осем чаши за деня ще помогне на тялото да преработи храната, която ядем.
* Авокадо. Това е чудесен източник на фибри.
* Сладки картофи. Те съдържат мощни антиоксиданти.
* Ядки. Ядките са отличен избор между храненията. Добър избор са бадеми, кашу, макадамия, фъстъци, орехи.
* Плодове. Докато някои плодове съдържат високи нива на захар, има и други, които помагат за понижаването й. Черешите са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, те са превенция за сърдечните заболявания и диабета. Лимоните са друг здравословен избор. Тяхното високо киселинно ниво може да намали гликемичния индекс и освен това са страхотен източник на витамин С.
* Други храни. Това са билки и подправки, които са чудесно средство за понижаване на кръвната захар – канела, чесън, лук, ленено семе, женско биле, бял равнец, ечемик и сурови зеленчуци.

За повече информация относно нивата на кръвната захар се консултирайте с вашия лекар!

 

Реклама