Какви храни да ядете при диабет тип 2

Диабет тип 2 се появява, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, или когато клетките на тялото не са в състояние да обработват произведения инсулин. По време на храносмилането, тялото разгражда скорбялата и захарите, като ги превръща в глюкоза. Глюкозата осигурява енергия за клетките на тялото.
Инсулинът транспортира глюкозата от кръвта в клетките на организма. Когато човек не разполага с достатъчно инсулин, глюкозата не е в състояние да достигне клетките. В някои случаи, диабет тип 2 може да произвежда достатъчно инсулин, но клетките не абсорбират глюкозата по начина, по който трябва.
Клетките не получават необходимата енергия за нормалното си функциониране и ако продължава натрупването на глюкоза в кръвта, идват здравословни проблеми, които засягат сърцето, бъбреците, костите, нервната система и очите.

Храни, които трябва да ядете с диабет тип 2

Американската диабетна асоциация предлага отлична информация за хранителния режим на диабета. Тази организация разполага с диабетна хранителна пирамида, която помага на хората да преминат леко към новото си здравословно състояние. Пирамидата помага да се създаде баланс в диетата. Тя започва с разбирането на различните видове храни, които са позволени на диабет тип 2 и тези, които трябва да се контролират. Всяка храна може да бъде категоризирана, за да помогне в организирането на един здравословен и балансиран хранителен план.

Фокусът на въпросната хранителна пирамида е предотвратяването на натрупване на глюкоза в кръвта, което правят следните категории храни:
* Въглехидрати
* Мазнина
* Протеин
* Фибри

Въглехидрати
Въглехидратите са с висока важност, защото те се превръщат в глюкоза. Има два основни типа въглехидрати, прости и сложни. Простите въглехидрати са захари, а сложни въглехидрати – нишесте. По – добре е да се включат сложни въглехидрати в хранителния план, защото стоят по – дълго в храносмилателната система за обработка.

Прости въглехидрати има в плодовете и много преработени храни, съдържащи рафинирана захар.
* Захар
* Храните, съдържащи лактоза, фруктоза, глюкоза
* Плодове
* Тестени изделия от бяло брашно
Сложни въглехидрати са нишестета, които естествено се срещат в много храни.
* Зеленчуци
* Боб
* Ядки
* Пълнозърнестите храни

Необходимо е да се балансират въглехидратите, независимо дали те са прости или сложни, с протеини или мазнини, за да забави разграждането на въглехидратите като глюкозата в кръвта. За пример, идеална закуска ще бъде резан ябълка, сервирана с резан нискомаслено сирене.

Мазнини
Високо количество мазнини, не се препоръчва в нито един хранителен режим и е много опасен за хората страдащи от диабет. Хората, които са диагностицирани с диабет трябва да избягват яденето на твърде много храни, съдържащи наситени мазнини и транс мазнини, защото има голяма вероятност да развият сърдечно – съдови заболявания. Храни, които трябва да ограничите са:
* Свинско месо
* Сирене
* Мляко
* Пържени храни
* Сладкарски изделия

Здравословните мазнини, трябва да се приемат в умерени количества. Те се намират в:
* Ядките
* Авокадо
* Зехтин
* Тъмен шоколад
* Маслини

Протеин
Протеинът е градивен елемент на организмът. Основен компонент е в изграждането на тъканите и мускулите в тялото.
* Обезмаслено сирене
* Обезмаслено прясно мляко
* Обезмаслено кисело мляко
* Крехко червено месо
* Домашни птици
* Риба
* Яйца

Моля, обърнете внимание, че категориите не са хранителни групи, а единични храни. .

Фибри
Фибрите са критичен компонент на всяка диета, но те са особено важни за диабетици. Те помагат на храносмилането, усвояването им изиска по – дълго време и така те не позволяват едновременното усвояване на захарите в кръвта.
* Зеленчуци
* Плодове
* Пълнозърнестите храни
* Боб
* Трици
* Кафяв ориз

 

Реклама