Признаци, че сте прекалили с кофеина

Вие сте кофеиново пристрастени, ако първото нещо, което искате като се събудите е да пиете кафе, а не да си измиете очите. Или ако колегите и роднините ви казват, че сте "кисел", когато сте пропуснали следобедната доза кофеин.
"Изследвания са установили, че кофеина може да подобри умствената острота и производителност през целия ден, но твърде много от него може да се отрази отрицателно върху вашето настроение, енергия и дори здраве", казва д –р Ерин Палински.
Радвайки се на латето вероятно няма да ви нарани и дори може да има изненадващи ползи за здравето, като например понижаване на риска от болестта на Алцхаймер. Просто имайте предвид, че и с най – вкусните неща в живота е възможно да вземете твърде много от "доброто нещо". Колкото и да е полезно нещо, като се предозира ефекта му върху здравето е обратен. Запомнете го. Важна е златната среда.

"Някои изследвания показват, че високи дози на кафе водят до безплодие и повишен риск от бедрени фрактури при по – възрастните жени", казва Кери М. Ганс, автор на "Малката промяна на диетата". "Ако спрете да пиете кафе изведнъж, може да изпитате раздразнителност, умора, главоболие и дори депресия."
Така че, колко много кофеин е твърде много? Американската диетична асоциация препоръчва не повече от 300 мг на ден, или две чаши шварц кафе. Кофеин може да получите и от други източници неосъзнато, даже и да не обичате кафе – спортни напитки, хранителни добавки и дори някои лекарства съдържат кофеин.

Ефектите на кофеина могат да бъдат различни за различните хора, тук са някои общи предупредителни знаци, че може да имате предозиране:

Следобедно сриване
Енергията ви така рязко пада в следобедните часове, че ако не вземете необходимата доза кофеин няма да можете да продължите деня.

Урината ви е оранжева
Освен ако няма друга причина за това (заболяване), това се дължи на твърде многото кофеин и дехидратация, защото кофеина е диуретик.

Не можете да спите
Кофеинът отнема около 45 минути до 1 час да се абсорбира и има много дълъг полуживот, което означава, че той се задържа в тялото за няколко часа и може да повлияе на вашия сънен цикъл. Не пийте никакви кофеинови напитки поне 3 часа преди лягане.

Чувствате се притеснени
Дланите ви се потят, имате сърцебиене, изпитвате безпокойство и чувство на паника. Това са все улики, че сте предозирали кофеина. Кофеинът може да изостри стреса и депресията, защото се намесва успокояващо в невротрансмитера в мозъка, наречен аденозин. Той може да действа като стимулант, който предизвиква надбъбречните жлези да отделят повече хормон на стреса като адреналин, което може да увеличи сърдечната честота.

Излизат ви киселини
Това се случва когато мускулът в края на хранопровода, известен като долния езофагеален сфинктер, позволява храната и стомашната киселина да се върнат обратно, което води до усещане за парене под гърдите. Ако това ви се случи, кофеинът може да бъде виновник. Кофеинът отпуска езофагеалния сфинктер, което позволява стомашен сок да достигне до гърлото.

Подобни статии:
 

Реклама