Силно заразните настинки и грипните вируси са навсякъде. Така, че от 5 до 20% от хората са с грип.
Можете да вземете добавки за повишаване на имунитета или свеждане до минимум симптомите на някакво вирусно заболяване, но не съществуват лекарства, които са панацея за всички. И все пак най – доброто оръжие е силният имунитета. Грипна ваксина, антивирусен препарат – да, но пак ще трябва да полежите някои друг ден ако се разболеете. А имунитета е съвсем друго нещо, ако е силен няма да имате нужда от никакви лекарствени средства, просто, защото няма да ви трябват.
Здравословен хранителен режим, добър сън, редовни физически натоварвания и много усмивки – това е разковничето на силната имунна система.

Най – добрите суплементи за имунната система са:

Омега-3 мастни киселини: Най – известен е с полезните си качества за сърцето и неговите силни имунни бустери. Те повишават активността на фагоцитите – клетките, които се борят с грипа. Друго изследване показва, че омега-3 мастни киселини увеличават въздушния поток и защитата на белите дробове от настинки и инфекции.

Витамин D: Този витамин засилва имунитета и помага в борбата с настинките много ефективно. Това е доказано от проучване в Харвард. Хората с най – ниските нива на витамин D, са с 36% вероятност да направят инфекция на горните дихателни пътища, в сравнение с тези, които имат високо ниво на витамина. Достатъчните количества витамин D произвежда cathelicidin протеин, който убива вирусите.

Astragalus: Този китайски корен е доказано, че стимулира белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Едно изследване, публикувано през 2007 г., показва, че астрагалът засилва имунната система на мишките. А пилотно проучване показва, че билката може да има подобни ефекти при хората. Все пак, имайте предвид, че астрагалът може да отнеме от 6 до 8 седмици, за да достигне пълния си ефект, така че е най – добре да се взема, преди грипния сезон.

Цинк: Изследванията на цинка са противоречиви, но повечето експерти са съгласни, че като добавка в началото на настинката или грипа, той може да го съкрати с около половин ден. Минералът спомага за забавяне размножаването на вирусните клетки в носа и гърлото. Важно е да не се прекалява с него, защото повече от 50 мг на ден може да потисне имунната ви система.

 

Реклама