Здраво сърце

Знаете ли, че повече от 41 милиона жени в Америка са със сърдечно – съдови заболявания? В действителност, болното сърце убива много повече хора по света годишно от колкото ракът.
Но добрата новина е, че това може да се избегне, ако вкарате пет насоки в живота си – умерена употреба на алкохол, здравословен хранителен режим, ежедневни упражнения, нормално телесно тегло, премахнете тютюнопушенето. С тях вие ще намалите риска от сърдечен удар с внушителните 92%, според шведско проучване направено на 24 човека. Включването само от първите два начина в ежедневието си ще намалите риска с 50%.

Ние ще ви дадем няколко насоки и съвета, които ще ви помогнат да имате здраво сърце. Опитайте всеки от тях един път в деня за месец, а след това продължавайте колкото можете.

Ден 1: Пийте зелен чай
Това мощна, енергизираща и антиоксидантна напитка с ниско съдържание на холестерол и дори може да понижи кръвното налягане. За здравословна дневна доза можете да пиете до две максимум три чаени чаши на ден.

Ден 2: Следете етикетите на храните за наситени мазнини
Калории, от тях колко въглехидрати, мазнини и протеини. Не забравяйте, че надписа "без захар" не значи без подсладител, които е още по вреден.
Когато става въпрос за здравето на сърцето, това е важно: Не позволявайте на мазнините да превишават 30% от дневната дажба калории. И по – важно, повечето от мазнините са здравословни – мононенаситени (от зехтин, ядки, черен шоколад, авокадо) и полиненаситени (от сьомга, ленено семе, орехи).
Лимита на наситените мазнини до 7% от общите калории (1600 калорийна диета).

Ден 3: Гответе по италиански
Използвайте подправки като зехтин, диетична захар всеки път, когато е възможно. Те намаляват "лошия" LDL холестерол и повишават "добрия" – HDL. Бонус: Зехтинът е богат на антиоксиданти, което може да помогне за намаляване на риска от рак и други хронични заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Ден 4: Oобособете времето за сън
Всеки допълнителен час сън в средна възраст намалява риска от запушване на коронарните артерии – причината за сърдечни заболявания с 33%, според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация. Когато сте дори малко лишени от сън, тялото ви освобождава хормоните на стреса, който свива артериите и причинява възпаление.

Ден 5: Вкарайте фибри в хранителният си режим
Проучванията показват, че повече фибри в дневното меню намаляват драстично риска от инфаркт. Пшеница, трици и овес, трябва да преобладават в менюто. Стремете се към най – малко 25 до 35 грама фибри на ден.

Ден 6: Риба
Риба като сьомга и аншоа са заредени с омега-3 мастни киселини, които ще помогнат на сърцето да поддържа стабилен ритъм. След като дори една порция риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини в седмицата е способна да намали риска от сърдечен удар с 52%!

Ден 7: Започнете вашата сутрин със сок
Портокаловият сок съдържа фолиева киселина, която помага ниските нива на хомоцистеин да се качат (аминокиселина, свързани с висок риск от сърдечен удар при ниски стойности). Гроздовият сок е заредена с флавоноиди и ресвератрол, и двете са мощни антиоксиданти, които могат да предотвъртят червени кръвни клетки от слепване и формиране на съсирек в артериите. Изберете 100% плодови сокове, за да се ограничи излишната захар и да се извлече максимално тяхната полза за организма.

Ден 8: Зеленчуци
Диетолозите препоръчват да направите зеленчуците 50% от вашето дневно меню. А допълнителни точки за здравето на сърцето ви носят кръстоцветните зеленчуци като къдраво зеле, брюкселско зеле, броколи и зеле, които са златна мина на антиоксиданти.

Ден 9: Яжте ядки
Изследвания са установили, че тези хора, които ядат повече от 5 грама ядки седмично е малко вероятно да имат проблеми със сърцето отколкото останалите, които не консумират. Само не прекалявайте – ядките са с високо съдържание на мазнини – респективно повече калории.

Ден 10: Ежедневна 20 - минутна разходка
Само два часа и половина упражнения на седмица (това е малко повече от 20 минути на ден) могат да намалят сърдечните атаки с една трета, и така могат да се предотвратят около 285 000 смъртни случаи от сърдечно – съдови заболявания само в Съединените щати, и практически да се елиминира диабет тип 2.

 

Реклама