Храни, които понижават лошият холестерол

Тези храни, които ще ви дадем ще ви помогнат да намалите нивото на лошият си холестерол LDL и да подържат добрият – HDL. Което си е един вид чудесна превенция от сърдечно съдови заболявания и инсулти.
Не забравяйте да включите към тези храни една добре балансирана диета и фитнес план.

Овес
Ако търсите храна за понижаване на холестерола (LDL), ключът може да бъде просто в смяна на сутрешното хранене. Включете във вашата закуска две порции овесени ядки с мляко и вие можете да намалите LDL холестерола с до 5.3% само за 6 седмици. В овеса има вещество бета – глюкан, което поглъща LDL, и след това тялото ви го изхвърля с отделителната система.

Червено вино
Страхотен антиоксидант. Учените ни дават още една причина да пием червено вино за нашето здраве. Оказва се, че високо съдържание на фибри в червеното грозде, има значителен ефект върху нивата на лошият холестерол. Изследване, проведено от отдела по метаболизъм и храненето в университета в Мадрид е установило, че лицата, които са консумирали една и съща добавка открита в червеното вино са намалили нивата на
LDL холестерола с 9% без да имат проблеми с него. А тези, които са имали високи нива са отчели спад с 12% на LDL.

Сьомга и мазни риби
Омега-3 мазнини са едно от природните чудеса за здравето на света и са показали, че предотвратят сърдечно – съдови заболявания, деменция, както и много други заболявания. Сега тези мастни киселини могат да се добавят и в полза на доброто ниво на LDL. Именно те повишават нивото на добрият ни холестерол HDL с до 4%.

Ядки
Ядките са чудесен източник за целта. Изследване, публикувано от американското списание за клинично хранене, показва, че хората, които са консумирали по 1,5 унция цели орехи за 6 дни в седмицата в продължение на 1 месец понижават общият си холестерол с 5,4% и LDL холестерола с 9,3%. Бадемите и кашуто правят сърцето ви здраво.

Боб
Бобът е наистина добър за сърцето. Изследователи от Държавния университет в Аризона са доказали, че яденето само на 200 грама боб на ден намалява общия холестерол и LDL с до 8%. Ключът към това е изобилието от фибри, което съдържа, а те забавят скоростта и размера на абсорбция на холестерола.

Чай
Чая е известен с антиоксидантно си действие, но сега ще кажем, че има и добра заслуга при намаляването нивата на лошия холестерол. Според американско изследване, черния чай намалява липидите в кръвта с до 10% само за 3 седмици. Тези резултати са включени в по – голямо изследване като намаляване риска от коронарна болест на сърцето.
Пийте черен чай два пъти седмично.

Шоколад
Става въпрос за черният – натурален шоколад. Той е естествен антиоксидант и помага за поддържането на доброто ниво на HDL холестерола. В сравнение с млечния шоколад, черният има повече от 3 пъти антиоксиданти, които пречат на кръвните тромбоцити да се залепват един с друг и да блокират артериите.

Маргарин
Маргарина с растителни стероли спомага за намаляване нивата на холестерола. Растителните стероли са съединения, които намаляват усвояването на холестерола. През април 2008 г. е публикувано изследване, което установява, че жени, които са консумирали повече растителни стероли са намалили общия си холестерол с 3.5%.

Спанак
Този популярен зелен зеленчук съдържа много лутеин. Лутеина има репутацията на златна охрана за доброто ни зрение. Сега изследвания показват, че само половин чаша спанак на ден е достатъчно да се предпазите от сърдечни проблеми.

Авокадо
Авокадо са чудесен източник на здравословни мононенаситени мазнини, вид мазнини, които могат действително да допринесат за повишаване на HDL холестерола, докато понижават LDL. И повече, отколкото всеки друг плод, този възхитителен плод съдържа бета – ситостерол – полезна растителна мазнина, която намалява количеството на холестерола, който се абсорбира от храната.

Чесън
Доказано от доста време, чесъна понижава холестерола. И освен това предотвъртява образуването на кръвни съсиреци, намалява кръвното налягане и предпазва от инфекции. На скорошно изследване доказва, че чесъна спира натрупването на плака в артериите и така предпазва от запушването им. Добро количество е от 2 до 4 скилидки на ден.

Зехтин
Добри новини: Тази обща съставка за готвене може да помогне на вашето здраве. Зехтинът е много полезен за сърцето, защото съдържа мононенаситени мастни киселини (MUFAs), които понижават LDL холестерола и намалява коремните мазнини.

 

Реклама