Яжте протеини при всяко хранене

Храната, която е "убиецът" на всякакви микроби, бактерии и вируси е протеиновата. Една от причините е, че антителата, които помагат в борбата с болестите са направени от протеин. Друга причина: много храни, които съдържат протеин засилват други имунни хранителни вещества. Говеждото и свинското месо, както и протеина от боб, соя и морски дарове (особено стриди и раци), съдържат цинк - минерал, който помага при производството на белите кръвни клетки в борбата с инфекциите. Дори леки недостатъци на цинк в организма, могат да ви направят податливи към инфекции. Ядките, например като бадеми и кашу, също са добри източници на протеин, както и на магнезий, които помагат в подкрепата за здрава имунна система.

Яжте общо килограм плодове и зеленчуци на ден

Хубаво е да започнете и завършите деня си с полезни храни като плодовете и зеленчуците, богати на витамини А, С и Е.
Ето защо:
Витамин А (които можете да получите от сладките картофи, морковите и тъмните листни зеленчуци ) помага на белите кръвни клетки (левкоцити) да се борят с инфекциите по – ефективно, а също така помага за регулирането на имунната система. Цитрусовите плодове (лимони, портокали и грейпфрут), както и чушките, папаята, броколито, съдържат витамин С, който подобрява усвояването на желязото от храните на растителна основа и помага на имунната система да блокира вирусите. И витамин Е, в ядките, семената и ряпата е доказано в научните изследвания, че е за борба с грипа и инфекциите на горните дихателни, че действа благоприятно и като помощник на нашата имунна система.

Разхождайте се по 10 минути няколко пъти на ден

Или около половин час минимум разходка на чист, свеж въздух под слънцето. Физическата активност засилва работата на имунната система. Ако пък и тренирате нещо, е още по – добре. Упражненията произвеждат антитела и левкоцити, които се движат в кръвния поток през тялото и така откриват "вредителите" и ги елиминират. Освен това те "предупреждават" имунните клетки за натрапници – патогени.

Проверявате си нивата на витамин D в организма

Около 50 нмол / L обикновено е достатъчно за поддържане на общо добро здраве, по – малко от 30 нмол / L е твърде ниска граница за повечето хора. Нови изследвания показват, че витамин D може да засили имунната реакция, а прекалено ниските му нива могат да бъдат свързани с увеличаване на сезонните настинки и грип. Много от нас са с недостиг на витамин D, можем да го получим от слънцето и много малко храни. Говорете с вашия лекар, дали имате нужда от добавка.

Намалете нивото на стреса

Йога, вземете си домашен любимец, слушайте музика, пошивайте, плетете, поправяйте нещо – всичко, това ще ви отърве от стреса. Изследвания, публикувани в сп. "Biological Psychiatryexamined" проведени с две групи хора – хората, които се грижат за членове на семейството с рак и лицата, без този вид стрес. Учените открили, че нещо се проваля в белите кръвни клетки на грижещите се за болният роднина, правейки ги по – податливи към възпаления и повишен риск от заболявания.

Гответе със зехтин и масло от рапица

Те съдържат здравословни мазнини, които действат като лубрикант за клетките. Този лубрикант подобрява гъвкавостта и комуникация между клетките, което стимулира имунната функция. Просто бъдете внимателни, в консумацията си на омега-6 мастни киселини. Изследванията показват, че хората, които консумират повече омега-6 мастни киселини (намират се в соевото масло и в повечето преработени храни) в сравнение с омега-3 мастни киселини имат по – висок риск за възпаление и проблеми с имунната система.

Ограничете алкохола

Прекомерната консумация на алкохол ще подтисне имунната ви система. Ново изследване на университета "Браун" показа, че прекалената консумация на алкохол е токсична за клетките на имунната система, наречени дендритни клетки, които играят ключова роля в подпомагането на търсенето и унищожаването на външните вредители. Това може да доведе до сериозни и дори животозастрашаващи инфекции, да не говорим за повишена уязвимост към простуда и грипни вируси.

 

Реклама