Опасностите на хром пиколинат

Съществуват известен риск от хром пиколината и е важно да сте наясно с това преди да решите да използвате тази хранителна добавка.
Много от страничните ефекти, свързани с хром пиколинат се считат за по – слаби рискове за тялото, но някои изследвания показва, че може да има причина за безпокойство.

Възможна връзка между хром пиколинат и рак

Резултатите от едно проучване, проведено в Университета на Алабама през 1999 г. намира връзка между хром пиколинат и раковите образувания. Когато хром пиколинат се приема като хранителна добавка заедно с витамин C, се предизвикват генетични увреждания на лабораторните хамстери.

Допълнителни изследвания ще трябва да се провеждат за напред, за да се определи дали тези резултати означават, че хората са изложени на повишен риск от раковите образувания чрез комбинирането на тези две допълнения. Рискът от увреждане на човешкото ДНК, трябва да бъде проучено допълнително.

Хром пиколинат и бъбречна недостатъчност

Някои хора, които са взели хром пиколинат са имали бъбречна недостатъчност, като резултат от това. Тридесет и три годишна жена развива това заболяване, както и увреждане на черния дроб и анемия, след като приема тази добавка. Важно е да се отбележи, че в този случай жената е взимала хром пиколинат в продължение на няколко месеца като част от усилията си да отслабне. И по точно между 1200 и 2400 микрограма хром пиколинат в продължение на пет месеца. В допълнение на това тя е взимала антипсихотични лекарства през това време. Възможно е, тази комбинация от медикаменти да е увредила бъбреците.
В друг случай, двадесет и четири годишен мъж е претърпял остра бъбречна недостатъчност. Той е взимал като добавка хром пиколинат в продължение на две седмици по време на тренировка. Добавката съдържа и други съставки, и е възможно, някоя от тях да е отговорна за състоянието му, понеже периода е прекалено малък, за да има такива поражения.

Въпроси, свързани с психичното здраве

Хром пиколинат може да има ефект върху невротрансмитерите в мозъка. А точно те и техните променящи се нива са отговорни за депресията и биполярното разстройство.

Лекарствени взаимодействия

Ако решите да взимате хром пиколинат, трябва да сте наясно, че комбинирането му с някои други видове лекарства може да доведе до проблеми с усвояването му. Имайте това предвид, ако в момента приемате някое от следните:
* Ибупрофен
* Аспирин
* Напроксен

Приема на добавката по време на бременност е много опасен. Това се базира на изследване направено на бременни мишки, на които им се е давало хром пиколинат. След като са родили, бебетата са имали сложни скелетни увреждания и деформации.

Избягвайте високи нива на хром пиколинат

Някои от храните, които ядем съдържат хром пиколинат и са полезни за нас, защото човешкият организъм има нужда от това вещество, за да е здрав. Опасностите на хром пиколинат лежат в поглъщането на големи количества от добавката. Умереността за ограничен период от време – добавката може да бъде от полза.
Преди да се взема която ида е хранителна добавка, трябва да преценят ползите спрямо възможните рискове. Ако решите, че можете да се възползвате от приемането на хром пиколинат, бъдете нащрек за някой от следните симптоми:
* Главоболие
* Виене на свят
* Умора
* Загуба на апетит
* Необяснимо посиняване по кожата
* Гадене или повръщане
* Кожни раздразнения, като обрив или мехури
* Често уриниране
Изключително важно е преди да предприемете каквото и да е било да се консултирате с лекар!

 

Реклама