Фибромиалгия

Ако ви болят мускулите и се чувствате изморени, можете да имате фибромиалгия или синдром на хроничната умора. И двете заболявания са сериозни хронични заболявания, които имат специфични критерии за диагноза, но могат да бъдат пренебрегнати, защото кръвните тестове обикновено са нормални. Също така, разликата между фибромиалгията и синдрома на хроничната умора е доста размита, с до 70% от пациентите се диагностицират и с двете заболявания.
Фибромиалгията няма точен произход някой казват, че най – често срещаното заболяване близко до артрита, а нови открития казват, че е неврологично.

Какво представлява точно? Това са нарушения във възприятията за болка. Или хронична дифузна болка при меките тъкани за период от над три месеца и болка при палпация в поне 11 от общо 18 точки по тялото.
Тези 18 точки по тялото в определени части от него се изследват с натискане от лекаря и са метода на изследването за фибромиалгия и те са около:

* шията
* раменете
* гърдите
* тазобедрената област
* коляното
* лакътна област

Фибромиалгията има и други вторични симптоми като нарушения в съня, бърза умора.
Най – съвременните изследвания на това заболяване са стигнали до следното заключение, че при фибромиалгията има понижени нива на невротрансмитерите (медиаторите) допамин, норадреналин и серотонин.
Лечение
Не медикаментозното лечение са редовните и активни физически упражнения. Разтягания, като динамиката на упражненията трябва да е възходяща, стигаща до половин час. Топлият душ след упражненията действа като максимален плюс. Това облекчава симптомите на фибромиалгията.
Медикаментозното лечение одобрено от Американската агенция за храните и лекарствата в САЩ е с медикаментите – рregabalin, duloxetine и milnacipran.

Подобни статии:
 

Реклама