Карл Юнг открил, че сънищата ни са произведени от мъдростта на ума ни когато спим, тези процеси на ума ни са несъмнено мъдри. Човешката психика е едно безгранично нещо и то не може да бъде изучено до край и с точност. Юнг е знаел, че там е лудостта на човека, но той не знае къде точно се намира като местоположение. Ето защо, той не е напълно съгласен с това да се подчинява всичко на подсъзнателното ниво. И е заключил, че ума ни по време на сън е добър съветник. Но трябва да взимаме решенията в живота си като се опираме на нашата съвест и бистър ум.
По наблюденията на доста психолози, които заключават, че има анти съвест, която е дивата страна на нашата съвест и е напълно абсурдна. Анти съвестта заема по – голямата част от мозъка ни.

Това означава, че ние сме основно диви примати. Т.е. трябва да развием интелигентността и чувствителността си, за да бъдем балансирани.
Психолозите смятат, че когато човек спи или е под хипноза той си е в естествено състояние и тогава умът му е най – отворен, без натрапчивите и злобни мисли. Затова и доста неврози се лекуват когато човек не е в ясно съзнание. С методите си Юнг за тълкуването на съня той стига до заключение, че съня дава мъдри указания на подсъзнателно ниво, които да реализиране на съзнателно такова.
Тъй като анти съвестта ни заема по – голяма част от мозъка ни, това означава, че ние сме просто едни неосъзнати чудовища, които притежават човешката съвест, която се развива.
Ако искате да намерите баланс между анти съвестта си и съвестта, да живеете щастливо трябва да трансформирате вашата личност. Това е абсолютно необходимо. Вие трябва да избирате.
Дори ако смятате, че сте нормален човек – разумен и чувствителен, знайте че това не е вярно. Най – голямата част от мозъка ви е против съвестта ви.
Вие също трябва да намерите мир и да развиете чувствителността си. Трябва да се научите да откривате духовна реалност зад материалната. Само мъдрост, любов, щедрост, искреност и състрадание могат да ви помогнат да се изградите като личност, която знае защо живее и как да живее в добро психическо здраве и щастие в живота.
Всичко това няма как да го постигнете сам, затова тук идва психологът или психотерапевтът на помощ. Той ще ви помогне да опознаете себе си, да отделите хубавите от лошите си страни, да ги претеглите и сами да вземете решение кои да доминират. Научава ви как да вярвате на хората около вас и най – важното: как да вярвате на себе си.
Затова вашият психолог не е важен само за вас, а и за хората около вас – тези на които държите, обичате и дори тези, за които живеете.

 

Реклама