Защо Малтодекстрина е лош?

Малтодекстрин често може да се появи като забранен за хора страдащи от цьолиакия, хора имащи непоносимост към глутена.
Малтодекстрина е хранителна добавка и по специално полизахарид, сладък въглехидрат. Специалистите твърдят, че не оказва влияние върху кръвната захар по същия начин като чистата захар, която често щедро се използва в много преработени храни. Малтодекстрина е естествено получен от въглехидратите, които се съдържат в храни като ориз, царевица, картофи и ечемик. Терминът "естествен произход" е основната причина за популярността на тази добавка. Тъй като малтодекстрина има и като естествено извлечен продукт и организма го усвоява по – ефективно.

За хората с диабет малтодекстрина е добра добавка. Много храни като сосове и картофен чипс са овкусени точно с малтодекстрин.
Малтодекстрина нездравословна добавка ли е? Този въпрос е трудно да бъде разгледан само от един ъгъл.

На първо място, тъй като той е преработена хранителна добавка, е ненужен елемент в храните. Въпреки че, учените твърдят, че той може да се извлече естествено от природата, все още не са изолирани такива случаи на производството му. Така че, най – малкото, малтодекстрина трябва да бъде обект на подозрение, защото това е ненужна добавка, изолиран от естественият му източник в лаборатория.
Той може да е не добър избор за хората, който са алергични към съставката му.

Малтодекстрин и глутена
Малтодекстрин трябва да се избягва от хора с глутенова непоносимост. Макар че много уеб сайтове твърдят, че малтодекстрина често се извлича от царевицата, картофите и ориза, но по – голямата част от този продукт се образува от ечемика. Ечемикът е глутено съдържащ продукт.
По принцип малтодекстрина е безвреден, макар че не е доказана неговата полезност. Няма нищо по – хубаво от това да се ползват естествени непреработени форми на храните и техните съставки.

 

Реклама