Опасностите на бързата храна

Заведенията за бързо хранене са потенциална опасност за здравето на техните почитатели.
Бързото хранене е неразделна част от нашето общество, от горещите сандвичи, бисквити, хамбургери, пици, пържени картофи до кюфтетата и кебапчетата. Тъй като този вид хранене е относително евтино, бързо е за приготвяне и лесно да се яде в движение е най – търсеното от хората със забързан начин на живот, което е лошо, защото това са именно активните, млади хора. Но това, че е толкова достъпна и оборотна не значи, че не крие опасности за здравето на човека, качеството му на живот и семейният бюджет.

След всичките регулаторни агенции, които следят заведения за бързо хранене, потребителите често се чудят, защо те са опасни. Всички тези агенции за контрол са, за да гарантират, че храната не е вредна. За съжаление, има много потенциално опасни фактори, за които агенциите не могат да патрулират постоянно. Поради изключително високия обем на храната, която ресторантите и заведеният за бързо хранене съхраняват може да се разпространят опасно пренасяне на бактерии чрез служителите и така да стигнат до крайният консуматор.

Видовете опасности от бързата храна

Има три основни проблема на бързата храна, които могат да станат опасни за ресторантьорските покровители: пренасяни с храната заболявания, затлъстяване и надвишаване на месечният бюджет за храна.

Заболявания

Едно от най – честите и страшни заболявания е хранителното натравяне, причинено от бактерии. Всички сме свидетели по медиите особено през летния сезон колко често се случва това. Гадене, повръщане, разстройство, треска – никак не ви звучат добре, нали?!
Хранителното отравяне има два общи причинителя: нехигиенични условия при готвене и неправилно сготвена и съхранявана храна. Бактериите процъфтява в нечисти помещения и прибори за готвене, ако температурата на съхранение на храната е висока, то те са се размножили с бързи темпове.
Затова:
Влезте в ресторанта, за да проверите за общата чистота. Служителите трябва да бъдат облечени по подходящ начин (включително мрежи за коса, ръкавици и друго защитно облекло, което е необходимо), да имат чисти ръце и нокти, и да бъдат внимателни към работните си места.
Измийте си ръцете преди ядене. Много предполагаеми случаи на хранително отравяне са причинени от вируси, а не от самата храна.
Яжте храните, докато все още са топли. След като храната се охлади, бактериите се размножават с бясна скорост.

Затлъстяването

Затлъстяването е станало проблем в много развити страни по света и продължава да нараства, като засяга все повече и децата. По принцип е по – разпространено сред лица, които се хранят в заведения за бързо хранене няколко пъти седмично. Докато няколко излишни килограми нямат тежки последици за организма, екстремното затлъстяване води до сериозни здравословни проблеми, включително диабет, висок холестерол, сърдечни заболявания, кариеси и артрит.
На един възрастен му трябват 2000 калории на ден, за да се чувства зареди добре с енергия. И все пак може да ви се вижда малко като количество бързата храна, но на калории не е така – хамбургер (400 калории), една порция пържени картофи (380 калории) и една сода (200 калории) и така общо 980 калории или почти половината препоръчителната дневна доза, която не включва големите десерти и останалата храна през деня.

Финансов

Едно меню в заведения за бързо хранене ще ви излезе около 15-20лв. Това си е опустошение на бюджета ви. Ако четиричленно семейство яде два пъти в такова заведение в седмицата в продължение на един месец, разходите биха били зашеметяващите 360-400лв. на месец или повече.

 

Реклама