Факти за ябълката

Почти всеки е чувал израза "Една ябълка на ден държи доктора далеч", но малко хора знаят всички хранителни факти за ябълката, които дават тази истина на това твърдение. Ябълката е една от най – популярните здравословни храни по целия свят, заобиколена от много интересна информация.

Факти за ябълката

Много хора смятат, че една ябълка е една от най – качествената здравословна закуска. И са прави. Тя е вкусна и зарежда организма с витамини и минерали за през деня. Освен това, ябълката е един от най – податливите за готвене плодове.
Тя се използва от векове за медицински цели от много култури по целия свят.

* Ябълките все още се берат на ръка.
* Ябълките са единственият плод, който се отглежда във всичките 50 щата на САЩ и по целия свят. Най – много ябълки се произвеждат в щата Вашингтон в САЩ.
* Ябълките са член на семейството на розата.
* Най – тежката ябълка в рекорда на Гинес тежи почти килограм и деветстотин.
* Китай произвежда повече ябълки, отколкото всяка друга страна в света.
* Съществуват повече от 7000 сортове ябълки отглеждани в световен мащаб.
* Семената на ябълката са слабо отровни. Въпреки, че те не могат да навредят на хората, могат да окажат вредно влияние върху много малки животни.

Хранителните качества на ябълката

Те са изключително полезна храна, защото имат висока хранителна стойност и нисък брой калории. Хранителни факти за ябълката:

* Калории: Една средна ябълка съдържа около 95 калории.
* Въглехидрати: Има около 25 грама въглехидрати.
* Мазнини: Ябълките не съдържат мазнини.
* Протеини: Незначително наличие на протеин в една ябълка.
* Захар: Една средна ябълка съдържа около 20 грама захар.
* Витамините и минералите: За разлика от много плодове, ябълки не съдържат голямо количество витамин С. Вместо това те имат големи антиоксидантни ползи и ниска калорична стойност, което го прави отлични за здравето плодове.

Използването на ябълката в хранителната промишленост

Обикновено ябълките се ядат директно – сурови. Но могат да бъдат консумирани във вид на сок, варени, печени, или на пюре.
Ябълките са вкусно лечение за цялото ви семейство.

 

Реклама