Когато сте решили, че е време да минете на диета, този списък ще ви бъде от голяма полза за избора и нейното спазване. Диетата трябва да бъде здравословна преди всичко, за да не си навлечете проблеми със стомаха.
Вашият лекар или диетолог трябва да ви предостави конкретен списък с храните, подходящи за диета. Все пак, ето няколко основни насоки:

* Рафинирани зърнени култури
Пшеничен крем, мигновени овесена каша са чудесни за диета храни, освен това засищат.

* Нискомаслено мляко и млечни продукти – нискомаслено прясно или кисело мляко и сирена са подходящи за диета.
* Яйца
Храненето с храни с голямо съдържание на протеин е чудесен начин да помогнете на храносмилателната си система и да възстановите и подобрите като цяло вашето здраве.

* Задушени зеленчуци
Консервирани или замразени зеленчуци са чудесен избор, защото суровите са влакнести и могат да разстроят стомаха ви. Започнете с картофи, моркови, грах, а много зеленчуци, като броколи, карфиол и зеле могат да образуват газове и да се отразят зле на храносмилателният ви тракт.

* Рафинирани продукти от бяло брашно
Това включва хляб, бисквити, макаронени изделия. Избягвайте обаче кисели и мазни сосове. По същия начин, доматените сосове могат да бъдат твърде пикантни и дразнещи за стомаха ви.

* Бульон
На всички ни са известни полезните качества на пилешкият бульон. Същото се отнася и за зеленчуковият и телешкият.

* Плодове

Изберете много меки плодове, като праскови, те са богати на фибри и действат изключително добре за храносмилането. Ябълките, консервирани плодове и плодови сокове също са чудесен начин да получите едно разнообразие и витамини от диетата си.

* Натурални протеини
Яжте пилешко или пуешко месо, бяла риба. Печете или варете месото без да добавяте мазнина.

Храната, която трябва да избягвате

Наложително е да знаете и храната от, която трябва да се лишите по време на диета. Храна, която ще ви донесе само тежест в стомаха и прекалено много калории.

* Сурови зеленчуци
* Мазни храни, пълномаслени млечни продукти
* Мазна или пържени храни
* Хамбургери
* Влакнести пресни плодове и сушени плодове
* Храни с добавени захари
* Пикантни храни
* Ядки

 

Реклама