Как да си помогнете при паническо разтройство

Паническо разстройство е състояние на страх, фобийно състояние, което се изразява с генерализирана тревожност, специфични фобии, натрапчиви мисли и обсесивно - компулсивно разстройство.
Паническите атаки идват внезапно и интензитета им на тревожност е различен. Той се свързва с напрежение, физиологична възбуда и напрежение, страх, стомашни спазми, сърцебиене, учестено дишане и емоционален дискомфорт. Освен това има и налице телесни, афективни и когнитивни симптоми. Всички тези симптоми се пораждат от рецептори в мозъка и така тялото ни се насища с адреналин и кортизол, които всички знаем, че са стресови хормони.

Паническата атака има следният психосоматичен кръг:
Първо се появява сърцебиене след това като верижна реакция – замайване, изпотяване, стягания в сърдечната област и т.н. А в ума ни идват мисли като " Полудявам, умирам. "Какво ще кажат хората!?!", "Получавам инфаркт!", "Ще се проваля!" и всякакви черногледи мисли. Реакцията ни на засиления страх е изконното ни желание за свръх контрол и незабавно овладяване на положението.
Симптомите на паническата атака са с продължителност от до 10 минути не повече, но пикът й трае около минута – две. За да овладеете положението трябва да излезете от психосоматичният кръг. Но, как?

Дишане
Плиткото и бързо гръдно дишане трябва да се замени с бавно и дълбоко вдишане и издишане. Това облекчава доста симптомите.
Коремно (диафрагмено, стомашно) дишане.
Отпуснете се и поставете двете си ръце една върху друга и се старайте да дишате с "корема" си. Защото стомахът ви се разширява и ръцете повдигат, а когато изпускате, се прибира леко навътре. Това е релаксиращо.

Релаксация
В такива моменти всеки трябва да намери точната релаксация за него. Да прави или слуша нещо, което го успокоява. Да използва тялото и сетивата, за да успокои душата си.

Медитация
Медитацията е състояние на ума, в което той изключва да работи. Настройвате ума си така, че да изключи случващото се.

Когнитивна работа

Човешката психика е основно разделена на две нива. Съзнание и характер от една страна и несъзнанието от друга. В несъзнанието (в дългосрочната ни памет) има добре заложени когнитивни схеми (програми, комплекси). И когато взаимодействаме със света около нас и даже със собствената си вътрешна реалност, тези когнитивни схеми се задействат и реализират т.н. в когнитивната психология от автоматични мисли. Тези автоматични мисли при паническите атаки са негативни. И за да се прекъснат трябва да се обърнат в положителни. Как? С помощта на самият човек, който трябва да има здрав разум, връзка с реалността, правилна логика и желание за тази промяна на негативните мисли в положителни.

 

Реклама