полезните храни за мозъка

Яйца
Яйцата ни дават великолепна памет. Изключително богати на важни хранителни вещества не само за мозъкът, но и целият ни организъм. Много са важни при развитието на ембриона и полезни за бременните жени.
Витамините от яйцата влияят благоприятно на паметта и способността да запомняме факти, освен това подсилват имунната система и предпазват от болести като Алцхаймер.

Зелен чай
Всички сме чували за целебните сили на зеленият чай, най  е известен сред диетите с антиоксидантното си действие. Той съдържа полифенол, който помага на мозъка да се снабди с глюкоза. Освен това полифенола регулира хормона инсулин, който поддържа нивото на захарта в кръвта.

Сладки картофи
Да, сладките картофи са полезна храна за мозъкът ни. В тях има много витамин А и витамин С, на които всички знаем ползите. Освен това те неутрализират свободните радикали, които уреждат мозъчните клетки и не само тях. Един среден размер сладък картоф дава дневните нужди на организма от витамин А и една трета от Витамин С.

Спанак
Спанака е винаги бил сред едни от най – полезните храни за човека. Той има доста завидно количество витамин А и К, магнезий, фолиева киселина и желязо. Магнезия отпуска кръвоносните съдове и по този начин предпазва от главоболие и мигрена.

Пуканки
Пуканките са пълнозърнена  храна, а всички знам за фибрите на тази храна, какво правят за тялото ни. Те съдържат и въглехидрати, които в комбинацията с фибрите са една енергична храна за мозъка ни. Те са богати и на витамин В6, който превръща протеина в енергия, която е важна за правилната мозъчна активност.

Фъстъчено масло
Фъстъченото масло е извлечено от фъстъците и е 100 процента натурално без добавки. Всички знаем за полезното действие на фъстъците, така, че и маслото е страхотен източник на витамин В3, протеини, фолиева киселина, които действат положително на мозъчната активност. Протеините образуват нервотрасмитери, които помагат на нервната система да предава съобщенията от тялото до мозъка.

Риба
Рибата по принцип е богата на омега – 3 мастни киселини, които действат на настроението и борят депресията. Те са много важни за нервната система и нервните клетки, които да предават правилно сигналите към мозъка.

Леща
Лещата е богата на желязо. А то снабдява мозъка с кислород, по този начин той функционира правилно и на 100%. Лещата не съдържа мазнини и е чудесна при диети.

Ягоди и къпини
Богати на антиоксиданти, които чистят тялото от токсини и позволяват мозъка да работи правилно. Те помагат на паметта, концентрацията и координацията. Имат много витамин С, йод и фитонутриенти, които предотвъртятват разграждането на тъканите и нервните клетки, в следствие на възрастта.

 

Реклама