Въпрос : Имам дете с бронхиална асма което не е диспансеризирано на този етап. Имаме ли право да получаваме всеки месец направлението от личният ни лекар за детски пулмолог или педиатър с цел осъществяване на контрола от специалиста? Без лимитни ли са тези направления или се издават еднократно както е упоменато в чл.154 ал 1 т.2 НРД.

Отговор : С тази диагноза детето Ви трябва да бъде диспансеризирано от специалист по профила на заболяването. Когато детето е диспансеризирано, то посещава специалиста, който води диспансерното наблюдение, без да е необходимо личният лекар да му издава направление за консултация и съвместно лечение /бл. МЗ-НЗОК №3/.
В случай, че не желаете диспансеризация и детето не е диспансеризирано, всеки път когато то има нужда от преглед при специалист, трябва да получава направление от личния лекар и да бъде консултирано и съответно прегледано от специалиста.
Еднократно се издава направление, само когато детето се диспансеризира от специалист и първият преглед при него се осъществява на базата на това издадено направление. / НЗОК въпроси и отговори

 

Реклама