Тази фобия не е страх от нещо конкретно, тя започва от нищото.  Тук страхът е свързан с определен обект, който на практика не е толкова опасен, но се асоциира с нещо познато и опасно за индивида. Като осите например, знам, че жилят и боли и не искаме да са около нас. Страхът при агорафобията е в рамките само до присъствието а обекта и той няма ясно очертани индикации – от къде идва, колко време трае и т.н.
Това по скоро е екстремен ужас, който води със себе си различни по сила и интензивност симптоми.

Причините за агорафобията
Обикновено страдащите решават, че причината за загубата им на контрол породен от внезапен ужас са местата, на които се намират в този момент. Но, точно и рационално обяснение няма. Затова те започват да избягват тези места, на които им се е случило това ужасно преживяване. Но въпреки това паниката се появява сякаш от „нищото” и на съвсем различни мета от първоизточника.
Затова за тези хора домът им се явява най – сигурното място на света. Казват, че има много причини за агорафобията като:

  • дисфункция на вътрешното ухо
  • химичен дисбаланс в мозъка
  • хипогликемия
  • чувствителност към съединения на калция

Но, едва ли една причина е достатъчна, по скоро комбинацията по между им. За да се облекчат симптомите са необходими диети, упражнения, положителна среда на комуникации и т.н.
Много често агорафобите мислят, че физически не са добре и си правят куп изследвания.
Агорафобията е ужасен страх, обсебващ, който се появява  изведнъж и превзема живота на индивида. Въпреки, че в превод агорафобия е страх от открити пространства, на практика тя комбинира всички места – закрити, на които индивида може да се измъкне трудно – мостове, асансьори, превозни средства и т.н.
Агорафобията е лечима. Лекува се от комбинация с анксиолитични средства.

 

Реклама