Храни, които да избягвате при проблемна жлъчка

Има храни, които са „виновници” за образуването на камъни в жлъчния мехур. Точно затова трябва да ги избягвате, за да имате здрава жлъчка. Има всеобщото схващане, че едно неправилно хранене причинява или задълбочава камъните в жлъчката, но това е само част от картината. Има определени храни, които ви причиняват болка, дискомфорт и такива, които формират т.нар. камъни.

От къде идват камъните в жлъчката?
В черният дроб се намира жлъчният мехур, в който има, горчиво, зелено вещество, което помага в смилането на мазнините и усвояването на мастно разтворимите витамини А, D, E и K, както и на желязото и калция. Вашият жлъчен мехур се намира точно под черния дроб.

Според Американския институт по  храносмилателни заболявания, жлъчния мехур се състои от вода, мазнини, холестерол, жлъчни соли, протеини и билирубин. Ако нещо се случи с него се променя тази химия и холестерола или билирубина могат да излязат извън норма и да се образуват камъни вместо да преминат в тънките черва. През по – голямата си част тези камъни са малки и без проблем преминават през жлъчните пътища в червата и не причиняват проблеми, но ако те станат достатъчно големи блокират канала и така ви причиняват куп неприятности.

Храни, които да избягвате при проблемна жлъчка

Симптомите
Първоначално камъните в жлъчката могат да нямат симптоми. Когато те са малки е малко вероятно да ви причинят дискомфорт и въпреки, че около десет до двадесет на сто от американските възрастни са с камъни в жлъчката, само от 1 до 3 процента развиват  симптомите, според „eMedicine”. Когато симптомите се развиват, те могат да бъдат внезапни и болезнени. Най-честите симптоми са:

* Остра болка в горната част на корема, която може да обхване и дяната част на гърба и на горе към гръдния кош.  
* Висока температура и втрисане
* Гадене и повръщане

Има ли храни, които трябва да избягвате?
Засега няма убедителни доказателства, които да подкрепят твърдението, че едно непълноценно хранене причинява камъни в жлъчката, обаче затлъстяването и рязката загуба на тегло са свързвани с повишения риск от формация на жлъчни камъни. Примери за храни, които да ограничавате и избягвате:

* Червено месо
* Пълно маслени млечни продукти
* Шоколад
* Пържени храни
При някои хора и пикантните или ароматните храни могат да влошат симптомите.

 

Реклама