Алергия от глутена

Хубаво е да знаете какви са симптомите на такава алергия и какво трябва да избягвате при хранителният си режим.
Глутеновата непоносимост се нарича цьолиакия. Това е автоимунно заболяване и при него, ако ядете храни, съдържащи пшеничено брашно и други житни растения (съдържащи глутен), причинява атрофия на лигавицата на тънкото черво. И така има намалена активност на ензимите, които усвояват хранителните вещества.

Когато тази алергия се появи в детска възраст се нарича цьолиакия, а при възрастните е глутенова ентеропатия.
Но алергията най – често се развива при бебетата, когато преминат от млечна храна към твърда – въглехидратна храна. 
Обикновено тази алергия или състояние изчезва напълно с премахването на глутена от вашият хранителен режим.

Ето и какви са симптомите:
* Краткотраен храносмилателна дискомфорт:
Всички сме наясно с какво представлява един разстроен стомах или диария. Ако това е системно и не минава от медикаментите за този проблем, може да означава глутенова чувствителност.

* Главоболие:
Глутеновата чувствителност може да предизвика постоянно главоболие.

* Психични смущения:
„Мъгливо” съзнание, умора и трудна концентрация.

* Честа смяна на настроението:
При възрастни, това може да включва раздразнителност или депресия. При деца, може да се прояви като поведенчески проблеми или нарушен сън.

* Ставни и мускулни болки:
Калий и магнезий и тяхната липса са свързани с мускулна слабост и спазми. Освен това, много хора с непоносимост към глутен са разработили системен възпалителен отговор, който прилича на ранните етапи на една вирусна инфекция.

* Отслабване:
Друг симптом е загубата на тегло. Освен това, наличието на газове и подуване на корема и крампи, свързани с глутеновата реакция.  

* Увреждане на нервите:
Недостигът на витамин B12 може да увреди нервите, които предават информация между централната нервна система и останалата част от тялото. Симптомите са различни – мускулна слабост, потрепвания, изтръпване на крайниците, както и загуба на равновесие.

* Кожен обрив:
Известен като дерматит herpetiformis. Дерматит herpetiformis е резултат на автоимунното заболяване и представлява силно сърбящ обрив с мехури и рани. Той даже може да е единственият симптом на цьолиакията.
Ако имате даже само един такъв симптом посетете вашият лекар!

 

Реклама