Много хора са объркани от термина "кетозис." Можете да прочетете, че това е "опасно състояние" за тялото. Но кетозис просто означава, че телата ни са използва мазнините за енергия.
Кетони (наричани още кетонни тела) са молекули, генерирани по време на метаболизма на мазнините, независимо дали от мазнините в авокадото или тези от местото. Когато телата ни разграждат мазнините на енергия, голяма част от това разграждане се превръща повече или по-малко на ATФ (енергийната молекула) и  кетоните се отделят като част от процеса.

Когато хората ядат по-малко въглехидрати, телата им се обръщат към мазнините за енергия, така че създават повече кетони. Някои от тези кетони (acetoacetate и СС-hydroxybutyrate) се използват за енергия на сърдечния мускул и бъбреците. Повечето клетки, включително и мозъчните могат да използват кетони за поне част от енергията си. Но има един вид кетонна молекула, наречена ацетон, която не може да се използва и се отделя като отпадъчен продукт, най-вече в урината и дъхът ви. Това откриване на ацетон в урината се нарича "кетозис".  
Колкото по-висока е концентрация на кетони в урината, толкова по-лилав ще е оцветен лакмуса с който се открива.

Има доста по - опасно състояние, наречено кетоацидоза, което може да се развие при хора с диабет тип 1, и понякога се бърка със стандартния  кетозис. Това е повишена киселинност на вътрешната среда, придружена от увеличение на кетонните телата в телесните течност и тъкани. Организмът обикновено избягва това състояние с производство на инсулин, но хората с диабет тип 1 не са в състояние да произвеждат инсулин. Дори и повечето хора с диабет тип 2, които си инжектират инсулин обикновено произвеждат достатъчно инсулин, за да предотврати тялото им кетоацидозата.

 

Реклама