Диета за диабетици

Контролът при диабет включва много аспекти: диета, упражнения, лекарства,  както и проверка на кръвната захар редовно. Всички те са много важни за поддържането на нивата на кръвната захар в нормални граници за предотвратяване на усложненията от диабета. Усложнения могат да включват сърдечно - съдови заболявания, нарушения в зрението или слепота, невропатия (загуба на чувството за усещане в крайниците, като краката) и бъбречна недостатъчност. Хората с диабет трябва да потърсят съвет от лекар за тяхното състояние. Те също трябва да говоря с диетолог за конструирането на тяхната диета, съобразено начинът им на живот.

Какво е диабет?
Всичко се върти около един хормон наречен инсулин. Инсулинът е като ключ. Той отваря вратите към клетките на организма, така храната, която се яде се разделя на глюкоза, която дава енергия на клетките. При единият тип диабет тялото не произвежда достатъчно инсулин, за да отворите вратите към клетките. А при другия тип организмът произвежда прекалено много инсулин, но клетките не се отварят, защото имат инсулиновата резистентност. Крайният резултат и в двата случая е твърде много или твърде малко глюкоза в кръвта, което се нарича хипергликемия / хипогликемия. Превишението на захар в кръвта може да доведе до усложненията на диабета.

Защо диабетици трябва да внимават с диетата си?
Диетата е неразделна част от контрола на диабета. В действителност, много хора с това условие управляват кръвта си захар. Те внимават за храната, по специално богата на въглехидрати(която се разделя на глюкоза или захар), които не могат да влезнат в клетките за производство на енергия.
Плавното намаляване на теглото, около 10% от обичайното телесно тегло, е от полза за диабетици тип 2, тъй като може да помогне за по-ниски нива на захарта в кръвта, мазнините и кръвното налягане.

Какво да ядем?
Целта на диабетната диета е да предостави всички калории и хранителни вещества за диабетните нужди като същевременно запазят кръвната захар близка до нормалните стойности. Диабетиците трябва да включват храни от всички хранителни групи в техните диети. Във въглехидратните хранителни групи, тези, които повишават кръвната захар, са нишесте (зърна), плодове и млечни продукти. Важно е да не се ядат няколко такива храни на веднъж, а да ги разпределите за през целият ден.
Това ще спомогне на кръвната захар да има едно стабилно ниво, а не да има натоварване с въглехидрати наведнъж, които бързо ще повишат кръвната захар.
Диета за диабетици
Захар като сладки, бонбони и други десерти е най-добре да се избягват. Те най-бързо оказват влияние върху кръвната захар, и са контра - продуктивни при диета. Много производители правят диабетни версии на десерти, които са без захар. Дори и така, тези храни могат да съдържат подсладители, които могат да повишат кръвната захар. Те трябва да се използва умерено.
Когато с високо въглехидратни храни като хляб, мляко, или плодове, включите и  протеин ще се забави скоростта на усвояване на захарта в кръвта. Например, опитайте да съчетаете фъстъчено масло с една ябълка.. Също така е разумно да се изберат висококачествени хранителни влакна, като пшеничен хляб вместо бял, защото тези храни се усвояват по-бавно и отново забавят скоростта, с която захарта навлиза в кръвообращението.
Шест малки хранения на ден, вместо традиционните три са идеални за диабетиците.

Това ще запази нивото на  кръвната захар стабилно.
Ако се консумира алкохол, най-добре е да се направи с храна. Като цяло, алкохола няма да повлияе на нивото на кръвната захар при диабетик. А ако той е на инсулинов режим се препоръчва само едно питие дневно за жените и до две питиета за мъжете с храна. Ако нивото на кръвната захар е извън контрол или триглицеридните нива са повишени, алкохолът е строго забранен.

 

Реклама