12 съвета за по – добро здраве и тонус

Качеството на живота ни се определя от качеството на нашето здраве. Можете да имате всичките пари на света, но ако нямате и ден без да сте уморени и изтощени, то няма да  можете да изживеете живота си пълноценно.

1. Диетите са лошо нещо
Поради временният им характер, диетите не работят. Хората, които губят тегло по време на диетата след като я спрат си го възвръщат, понякога и двойно. Вместо диета, опитайте се да промените начина си на живот. Променете навиците си на хранене изберете здравословните и полезни храни.

2. Отървете се от лошата храна
Най-лесният начин, който ви гарантира, че няма да ядете боклуци е да нямате такива в къщата си. Изчистете дома си от тях.

3. Възползвайте се от здравословните закуски
Плодове, зеленчуци, ядки и семена. Те са чудесен избор всеки път когато почувствате глад, а и са лесно преносими в личният ви багаж, където и да се намирате. Това е правилният избор пред чипса или хамбургера.

12 съвета за по – добро здраве и тонус 4. Не всички въглехидрати са еднакви Докато въглехидратите са необходима част от вашата диета, има някои, които са вредни за вас. Избягвайте простите въглехидрати като захар, и всички сладки неща и наблягайте на сложните въглехидрати – пълно - зърнестите храни, картофи, ориз и други.

5. Убийте кофеиновото пристрастяване
Независимо дали става дума кафе или безалкохолни напитки, кофеинът е наркотик. Ако считате, че имате нужда от топла напитка, изберете един билков чай вместо кафето.

6. Да не забравяме и мазнините
Въпреки, че трансмазнините и други подобни трябва да се избягват, трябва да се консумират достатъчно есенциални мастни киселини. Уверете се, че получавате достатъчно омега-3 и омега-6 мазнини. Те могат да бъдат намерени в лененото масло, ядките, семената и рибата.

7. Водата е ваш приятел
Вашето тяло се състои предимно от вода. Проблемът е, повечето хора са дехидратирани. А когато почувстват жажда, това е твърде късно: вече са дехидратирани.

8. Дишайте дълбоко Кислородът е по-важен от водата за вашето здраве. Можете да оцелеете дни без вода, но само минути без кислород. Повечето хора днес имат много плитко дишане и не получават достатъчно въздух. Дишайте дълбоко от диафрагмата си, за да си осигурите на клетките достатъчно кислород.  

9. Яжте си зеленчуците
Зеленчуците са богати на микроелементи (витамини и минерали), които са от съществено значение за вашето здраве. Плюс това те имат чист ефект върху тялото, защото имат алкално рН.

12 съвета за по – добро здраве и тонус 10. Вземете си обяда на работа Не само, че  ще спестите малко пари, но ще избегнете и яденето на нездравословни храни за обяд.

11. Спете дълбоко
Направете всичко възможно, за да се наспивате добре. Спете в тиха и тъмна стая. И то поне 8 часа.

12. Правете аеробни упражнения
Сърдечно - съдовите упражнения помагат за изгарянето на мазнините и повишават метаболизма ви (тичане, каране на колело). Те също така засилват сърцето и белите дробове. Най-малко 30 минути аеробни упражнения поне три пъти седмично.

 

Реклама