Грижа за стъпалата

Стъпалата - най-незабележимите части от тялото, се нуждаят от системна грижа.
Защото те, както и ръцете, са огледало на здравето. По стъпалото се намират и нервни окончания, свързани с важни органи и системи, и масажирането им влияе благоприятно върху целия организъм.
Краката са подложени на редица изпитания: върху тях е съсредоточена цялата тежест на тялото, излагат се на слънце, на студ, на прах. За да се справят в тези фактори, ходилата се покриват с дебела и груба кожа.
Трябва да е ясно, че красивият им и здрав вид не може да бъде постигнат само с добра хигиена. От време на време са необходими и допълнителни процедури, приложими и в домашни условия.

Кожата на стъпалата е лишена от мастни клетки и по принцип е суха. Ето защо тя се нуждае от постоянна хидратация.
При напукани пети масажът е от изключително значение. В началото той е с продължителност 20 минути (по 10 на всяко стъпало). Ходилата се намазват със зехтин, бадемово масло или с маслени витамини - А и Е. През нощта краката трябва да са обути с чорапи.

Грижа за стъпалата Масажът на стъпалата отпуска тялото, подобрява кръвообращението, тонизира, действа антистресово. Най-добре е да се прави вечер преди сън и след душ.
Препоръчително да се прави пилинг на шест седмици, а мъртвите клетки да се отстраняват веднъж на седем дни.
Краката трябва да се обливат със студена вода след всеки душ.

От време на време краката трябва да се държат на високо. Това стимулира кръвообращението и предпазва от разширени вени.
Едно от най-добрите лекарства за кожата на стъпалата са редовните вани. Те не само премахват умората, но и подобряват състоянието на кожата.
Парафиновата терапия също е ефективен метод за хубави пети. При тази процедура се облекчават сковаността и болката. Изстивайки, парафиновото покритие служи като топлопроводник, абсорбира и задържа топлината, което прави по-добро кръвообращение на кожата.
Може да се използва и готов ексфолиант или следната смес: 30 капки етерично масло от лавандула, 125 мл масажно олио, 50 грама едра морска сол. Краката леко се навлажняват и се разтриват от пръстите нагоре към колената.

За да стъпвате свободно и със самочувствие в сандалите или чехлите, е хубаво да мажете също петите си или с лимонов сок, или с глицерин и розова вода. / health.bg

 

Реклама