Африканска сънна болест е общо наименование на заболяването трипанозомиаза.
Болестта е с паразитен произход и ако не се лекува, може да доведе до смъртта на заразеният човек. Четири големи документирани прояви на сънна болест са регистрирани през 1896г., 1920г., 1970г. и най-новите през 2008 година.
Според Световната здравна организация, на големите епидемии на африканската сънна болест документирани са предимно в Субсахарска части на Африка. Уганда е най-силно засегната и след нея Конго.
Заболяването се причинява от паразит наречен Trypanosome brucei. Протозоата се предава от ухапването на мухата цеце, от заразената кръв на жертвата. Според Световната здравна организация, болестта е ендемична в някои части на Африка, на юг от Сахара с повече от 50 милиона души, заразени с болестта в някаква форма.

Африканска сънна болест

Симптомите на болестта
Достатъчно е само едно ухапване от мухата цеце и протозоата е предадена, но жизнения цикъл на паразита при всяка жертва е различен. Когато протозоата преминава през кръвният поток тя заразява лимфната система. Лимфните възли се надуват около шията и по гърба. Точно те предупреждават за инфекция.  
Ако заболяването не се лекува, тази паразитна инфекция може да предизвика анемия, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и ендокринната недостатъчност. Вторият етап на болестта е паразита да премине кръвно - мозъчната бариера, което води до обърканост и проблемите със съня и умората стават все по-силно изразени. Болестта в крайна сметка ще доведе до кома и смърт, ако не се лекува.

Инфекциозни болести
Болестта е трансмисивна от майката на детето, паразита преминава през плацентата и заразява плода. Което може да доведе до мъртво раждане или спонтанен аборт.

Лечение
Ранното лечение изисква арсен, който ще убие протозоата, но той е с един сериозен страничен ефект: причинява слепота. Модерното лечение се стреми да предотврати разпространението на протозоата, да прекрати инфекцията и да се избегне сериозни странични ефекти като слепота. Според Световната здравна организация, африканска сънна болест е отговорна за 40000 смъртни случая годишно в Африка.

 

Реклама