Не са нужни непременно нито много средства, нито много време

Дискусията, предизвикана от нарастващите цени на хранителните стоки в Германия и проведената през лятото на тази година кампания на федералното правителство, посветена на здравословния начин на живот, показаха ясно, че темата за характера на храненето е повече от актуална за страната. Актуално представително проучване на Здравната каса за държавните служители удостоверява, че 88 процента от гражданите са достатъчно информирани по въпроса. И въпреки това някои от легендите са буквално неизкореними – най-вече що се отнася до качеството на храните и начините за отслабване. В следващите минути някои от митовете ще бъдат оборени – със съдействието на експертката Ханна-Катрин Краайбеек.

Дали здравословното хранене е наистина сложно и скъпо? Не, непременно – казва г-жа Краайбеек, тъй като този, който се храни предимно със сезонни зеленчуци и плодове, хем пести пари, хем си осигурява максимално добър вкус. Още повече, че родните продукти се берат зрели и не се налага да се транспортират на далечни разстояния. Което е голям плюс за витамините и другите полезни вещества, които няма как да се изгубят по пътя към рафтовете в магазините за хранителни стоки. Времевият аспект също не играе решаваща роля за здравословното хранене. “Здравословното не означава непременно сложно” – коментира Краайбеек, като пояснява, че един пресен миш-маш или пък хрупкава салата се приготвят лесно, а са и здравословни, и вкусни.

Следващ въпрос – индикацията “био” на опаковките на продуктите гаранция ли е, че те са по-добри? Темата е изключително актуална за момента, биопродуктите са истински моден писък, вече се предлагат дори и от по-малко претенциозните вериги за хранителни стоки. Въпреки това ценовата разлика спрямо “обикновените” стоки е значителна и е логичен въпросът – струва ли си да се плати по-високата цена? “Да, при всички случаи” – съветва експертката от Здравната каса на германските държавни служители. Биоплодовете и биозеленчуците са обременени в много по-малка степен с вредни вещества. Освен това вкусът им е по-интензивен – тъй като растенията разполагат с повече време да узреят в сравнение с отглежданите в оранжерии, съдържат и по-малко вода. Но! Потребителите трябва непременно да внимават биопродуктите да са от техните родни региони. Ако слънчогледовите семки за олиото са внесени от Китай, например, то био-принципът се превръща в абсурд.

Замразени или пресни продукти – още едни важен въпрос за здравословното хранене. “Прясното не е винаги по-добро от замразеното” – обяснява експертката Краайбеек. “Дълбоко замразените зеленчуци, например, се замразяват незабавно след откъсването им. Затова и те съдържат дори повече витамини, отколкото пресните продукти, губещи част от хранителните си вещества при транспортирането и складирането. Така че дълбоко замразените продукти са не само практични, но и здравословни. Трябва да се внимава единствено за това дали нямат добавки и обогатяване със сосове, т.е. мазнини. Някои от производителите абсолютно изключват подобни намеси, което е и изрично указано на опаковките.

Още нещо, за което трябва да се внимава: Германците обичат, например, кисело мляко с вкус на ягоди. Което ако се сравни със собственоръчно направен десерт от мляко и плодове, има много по-интензивен вкус. Причината – плодовите млека с по-висока масленост съдържат ароматизатори, които са създадени или по изкуствен начин или пък от “натурални продукти”. И основата за вкуса на ягоди, например, може да се окаже от талаш или от картофи. И за всички, които биха искали да избягнат допълнителните ароматизатори, ще е най-добри сами да си смесят пресните плодове с киселото мляко.

А дали е вярно, че не бива да се яде нищо вечер след 18 часа? Схващането е широко разпространено, но е погрешно! Това, което има значение, е консумацията на калории през целия ден – обяснява Краайбеек и препоръчва – ако сте гладни вечер, хапнете си нещо спокойно. Генералната препоръка все пак е вечер да се яде по-скоро нещо леко – като например риба или птиче месо. Много хора имат проблеми със съня след твърде обилните вечери.

От значение ли е броят на храненията през деня, твърди се, че по-добре по-често и по малко, отколкото традиционното ядене три пъти на ден. Без да опровергава това твърдение, експертката от германската здравна каса за държавните служители препоръчва при яденето най-вече да се внимава за балансирания избор на храни. Или – за междинните хранения да се използват плодове, зеленчуци или кисело мляко, например. Сандвичите или шоколадчетата набързо ще вдигнат дозата калории за деня. “предимството на повечето по-малки хранения през деня е в това, че нивото на кръвната захар никога не спада съвсем, респективно се изключват пристъпите на зверски глад.

Към финала да чуем и – дали най-добрата диета е да се яде по-малко? Не – точно обратното. Този, който редуцира драстично количеството храна, провокира така наречения йо-йо ефект, най-добре е да се пренастрои начинът на хранене в дългосрочен план. Или – по-добре да се свали по половин кило седмично чрез здравословна и балансирана кухня, отколкото при постоянно сменящите се фази на глад и лакомия да се стигне до увеличаване на теглото. / dw-world.de

 

Реклама