Хората, страдащи от хронична болка в гърба, могат да разрешат проблема си с допълнителна дневна доза витамин D, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на проучване на американски специалисти.

Стюарт Лийвит и колегите му от университета на Илинойс анализирали данните от 22 клинични изследвания на пациенти с болка.

Изследователите установили, че сред онези от тях, които се оплаквали от хронична болка в гърба, нивата на витамин D били недостатъчни.

Когато пациентите започнали да приемат витамина под формата на добавка, болката им или изчезнала, или значително намаляла.

В резултат на недостига на витамин D може да се получи размекване на костите, известно като остеомалация, което е свързано с появата на болка.

Особено уязвима е долната част на гърба, обясняват специалистите. Настоящата препоръчителна доза витамин D e 600 IU дневно. Според авторите на настоящето изследване тя е твърде ниска.

Те препоръчват дневната доза да бъде 1000 IU за деца и възрастни и 2000 IU за хора с хронична болка в гърба. / actualno.com

 

Реклама