Високите нива на витамин D може да забавят развитието на рака на гърдата, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на специалисти от Импириъл колидж в Лондон, Великобритания.

Д-р Карло Палмиери и колегите му изследвали нивата на витамин D в кръвта на 279 жени с рак на гърдата. При 204 от тях болестта била в начален етап на развитие, докато при останалите 75 - в напреднал.

Специалистите установили, че при пациентките в ранен стадий на злакочественото заболяване нивата на витамин D са по-високи, отколкото при тези, при които ракът вече е напреднал. "Изследването ни подкрепя идеята, че витамин D има роля в развитието на рака на гърдата.

Резултатите от предишни проучвания показват, че болестта възниква по-често сред жените, които живеят на по-високи географски ширини и са изложени на по-малко въздействие на слънчевата светлина", обяснява д-р Палмиери.

Тялото произвежда витамин D в кожата под въздействието на слънчевата светлина, припомнят специалистите. Лабораторни тестове освен това са показали, че витаминът може да спре деленото на раковите клетки.

Витамин D се съдържа в обогатеното мляко и млечни продукти, в черния дроб на треската и в някои мазни риби. Резултатите от мащабно проучване, цитирано от Ройтерс, показват, че абортите не оказват влияние върху риска от рак на гърдата. Данните са базирани върху изследването на 267 361 жени. / actualno.com

 

Реклама