КЪЛНОВЕ ОТ ЛЮЦЕРНА

Всички, които са опитали кълнове от люцерна, твърдят, че тя е царицата на вкусните хрупкави салати.
Koлкото до хранителната им стойност, може да се каже, че те съдържат препоръчваните дневни дози в САЩ и Евросъюза на около 80 на сто от всички необходими витамини и минерали. А ето по конкретно

КАКВО ИМА В 100гр. КЪЛНОВЕ
Витамини: Минерали:
А...................до 44 000 м.е. Фосфор............250мг
D...........................1040 м.е. Калций..........1750мг
E...............................50 м.е. Поташ...........2000мг
K...............................15 м.е. Сода................150мг
C................................150 мг Хлор................280мг
B1................................0.8мг Сяра................290мг
B2................................1.8мг Магнезий........310мг
B6................................1.0мг Мед.....................2мг
B120............................0.3мг Манган...............5мг
Ниацин...........................5мг Желязо.............35мг
Пантотенинова к-на...3.3мг Кобалт.............2.4мг
Инозитол....................210мг Бор...................4.7мг
Биотин.......................0.33мг Молибден......2.6 млн.ч.
Фолиева к-на...............0.8мг
Следи от други минерали:
Никел, Стронций, Олово, Паладий
Други субстанции:
Влакна...............25 %
Протеин............20 %

КЪЛНОВЕ ОТ СОЯ

Може би това са най-известните кълнове, които навярно вече сте опитвали в някой от многобройните китайски ресторанти. Соевите кълнове имат свеж вкус, хрупкави са и са богати на мазнини, протеини, минерали и витамини. Тяхното количество в 100 грама кълнове / дадено в таблицата по-долу/ по богатство и разнообразие се нарежда веднага след люцерната / може да сравните таблиците на люцерната и соята /. Освен това кълновете са ниско калорични. Ако 100 грама обикновена соя съдържа 300 калории, то 100 грама кълнове имат едва 58 калории. Соевите кълнове засилват имунната система и помагат срещу стреса.

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ НА 100ГР. КЪЛНОВЕ
Калций.....................................10 мг
Каротонин.............................25 м.е.
Желязо....................................2.0 мг
Фосфати..................................52 мг
Сода........................................6.0 мг
Захар......................................1.3 мг
Мазнини..................................0.1 мг
Протеини................................2.8 мг
Витамин А ...............................8 м.е.
Витамин B1...........................0.15 мг
Витамин B2...........................0.06 мг
Витамин C................................30мг

КЪЛНОВЕ ОТ ЖИТО

Житото е знаменосецът на покълналите семена. Кълновете имат приятен сладък вкус, а здравословното им значение е изключително. Покълналото жито засилва имунната система и подмладява организма.
Според изследвания в университета в Минесота след покълването зърната съдържат 6 пъти повече Витамин C ( важен за имунната система ) в сравнение със суровите зърна, а с хляба и хлебните произведения просто няма база за сравнение. Пак там са установили, че Витамин E ( който е важен антиоксидант и неутрализира вредните свободни радикали и който играе важна роля при оплождането ) се утроява. Освен това в кълновете рязко нарастват витамините от група B, както и лесно усвоимите минерали - калций, фосфор и магнезий. В кълновете се образуват множество ензими и се създават жизнено важни аминокиселини, а баластните вещества са важни за доброто храносмилане.

И ОЩЕ ЕДНО ИЗСЛЕДВАНЕ
  Фосфор Магнезий Калций
В 1 кг бял хляб 86 мг 0.5 мг 14 мг
В 1 кг кълнове 1050 мг 342 мг 71 мг

КЪЛНОВЕ ОТ РЪЖ

До голяма степен кълновете от ръж имат качествата на пшеничените кълнове. Например доказано е за житните култури, че ако преди покълването на зърната има наличие на следи от Витамин C, то кълновете съдържат минимум 12-14 мг на 10 грама. Кълновете от ръж са изключително богати на Витамин B1, B2, B3 и H / биотин/, които от своя страна са особено важни за спортистите и заетите с тежък физически труд.

  непокълнали зърна зърна
Витамин B1 - 7.9 мг /кг
Витамин B2 1.3 мг 8.3 мг /кг
Витамин B3 72 мг 129 мг /кг
Витамин H /биотин/ 0.4 мг 1.2 мг /кг
Кълновете от ръж имат пикантен вкус. Те засилват нервите и мусколите.

КЪЛНОВЕ ОТ ЛЕЩА

Кълновете от леща, според познавачите, притежават "най-елегантния вкус". Всъщност той е сладникав и леко стипчив. Кълновете са богати на протеини и са незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система. Кълновете от леща са богати на желязо, от което зависи кръвообразуването, и са идеални за преодоляване на анемията и пролетната умора. Кълновете от леща, както и всички бобени култури, помагат в лечението на почти всички хронични и остри заболявания. Не е за пренебрегване и козметичният им ефект - изчистват и подмладяват кожата, засилват косата, като дори не са редки случаите на потъмняване на побелелите коси. Според най-нови изследвания на Запад лещата е особеннп полезна за жените, тъй като стимулира женските хормони и я препоръчват на жените в критична възраст. Кълновете от леща съдържат макар и в по-различно съотношение почти всичко, което и житните. Но в тях според изследванията има повече каротин. От него организмът си синтезира без вредни последици за здравето тъй важния Витамин А. Същевременно каротинът е и мощен антиоксидант, който помага да се превъзмогнат уврежданията на клетките, причинени от свободните радикали. В 100 грама кълнове има 4 мг каротин, а в САЩ препоръчваната дневна доза е 6 мг за зрял мъж. Най-много в кълновете от леща се образува и Витамин PP, който има главна роля във възтановителните и окислителните процеси в клетките. Именно от неговата недостатъчност през пролетта настъпва бърза умора.

КЪЛНОВЕ ОТ ГРАХ

Кълновете от грах са богати на белтъчини и аминокиселини. Те повишават тонуса на организма и стимулират обновяването на клетките, т.е. спомагат за запазване на младоста по-дълго време. Грахът съдържа Витамините от група B, а те укрепват нерната система. Фолиевата киселина у тях действа благоприятно на кожата и косата. Граховите кълнове са много ценни поради факта, че съдържат лецитин и цинк, които повишават потентността на мъжете. Богато съдържание на целулоза понижава холестерина в кръвта и укрепва сърцето и кръвоносните съдове.

КЪЛНОВЕ ОТ БРОКОЛИ

Една програма на Медицинския център към американския университет "Дюк" съчетава достиженията на съвременната кардиология с ефективните методи на природната терапия. Според тази програма особено полезни за здравето на сърцето са броколи и останалите разновидности на зелето. Защото този вид зеленчуци съдържат важни антиоксиданти и биологично активни вещества. Тяхната концентрация е много по-голяма в кълновете. А според много изследвания в Западна Европа и САЩ, кълновете от броколи са най-добрата защита срещу рака. Редовната консумация на тези кълнове, дори и в малки количества, е най-добрата профилактика и намалява до минимум риска от това жестоко заболяване

КЪЛНОВЕ ОТ СЛЪНЧОГЛЕД

Кълновете от слънчоглед имат особено приятен вкус. Кълновете са много богати на протеини и наситени масти. Те забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания, имат добър козметичен ефект. Съдържат следните аминокиселини ( в проценти ):

Агринин.............................7.2
Хистидин............................2.1
Лизин..................................4.4
Триптофан..........................1.5
Фенил-аланин.....................3.5
Метионин.............................3.5
Трионин...............................5.9

Изследване на хранителната стойност на кълновете от слънчоглед показва наличието на следните минерали и други субстанции в 100 гр кълнове

Калций.............................57мг
Кобалт..............................64мг
Йод............................20 млн.ч.
Мед............................20 млн.ч.
Желязо........................7 млн.ч.
Флоур.......................2.6 млн.ч.
Магнезий.......................347мг
Фосфор.....................................860мг
Сода............................................0.4мг
Цинк....................................6.6 млн.ч.

 

Смола................................3.64
Влакна..............................2.47
Хидрокарбон..................12.18

 

РЕЦЕПТИ

Салата с люцернови кълнове и синьо сирене

200 грама люцернови кълнове се разстилат върху канапе от нарязани на филии домати. Парче синьо сирене се стопява в 2-3 лъжици зехтин. С получения сос ( след като изстине ) се залива люцерната и се украсяват с няколко маслини.

Салата с люцернови кълнове и риба тон

200 грама люцернови кълнове се овкусяват с зехтин и лимон. Върху тях се изсипва една консерва риба тон. Украсяват се с маслини и стръкове магданоз или копър.

Предястие със соеви и люцернови кълнове

200 грама соеви кълнове, 100 грама царевица от консерва се разбъркват и се овкусяват с лимон и зехтин. Върху тях се изсипва една консерва риба тон. ( В тази и предишната рецепти рибата може да се замени със скариди, миди или други морски дарове)

Зелена салата с кълнове от слънчоглед или жито

Нарязаната салата ( маруля ) се разбърква със 100 грама слънчогледови ( или житни ) кълнове, овкусява се и се поднася с кисело мляко. ( Може да се сложат и от двата вида кълнове - по 50 грама )

Салата от спанак с кълнове от слънчоглед, жито и леща

Нарязаният на ивици спанак се разбърква с по 30-50 грама кълнове от трите вида. Овкусява се и се добавя лека майонеза ( най-добре соева )

Салата със задушен спанак

Почистеният и нарязан спанак се задушава на водна баня. Към него се прибавят едронарязани гъби ( пресни печурки, челадинки или според сезона ) и лук. Към сместа се прибавят кълнове от слънчоглед и жито.

Салата с краставици

Нарязаната краставица се смесва със 100 грама кълнове от люцерна и 50 грама слънчогледови кълнове, добавя се и копър и се овкусява.

 

Реклама