Цветова терапияНеподходящото цветово обкръжение действа силно на психиката. Струва ни се необяснимо защо постоянно сме в дискомфорт, децата са нервни и агресивни, капризите им нямат край. Причините за всичко това са различни, но специалистите са категорични, че положението може да се подобри, ако средата, в която живеем, се оформи в подходящи цветове. Така в стаята на буйното дете могат да се поставят тапети в успокояващ цвят, а по-флегматичното дете да се облече в дрехи с тонизираща окраска. Вече е доказано, че цветовете влияят значително на психиката и на различни органи и системи на човешкия организъм.
Изборът на цвета на дрехите, вещите, помещенията трябва да е такъв, че да ни вдъхват спокойствие и радост. Затова розовият, светлозеленият, бледожълтият, светлосиният и белият цвят са за предпочитане. Да се избягват цветовете на мъката, тъгата, мрачното настроение - черен и тъмносив. Най-добри си остават природните багри в съвършените си комбинации. Тази естествена природна терапия трябва да се използва всеки път, когато е възможно. Познавайки свойствата на отделните цветове, всеки от нас може да ги използва умело за укрепване на здравето си.

Белият цвят влияе най-здравословно, защото всички цветове се съдържат в него. Този цвят стимулира психо-емоционалните процеси и повдига духа. Затова болничните стаи са бели. Бялото е цветът на чистотата. Той подтиква към доброта, благодарност, снизхождение, пълна власт над себе си.

Червеният цвят стимулира психическата и физическа енергия, придава сила, смелост, упорство, постоянство. Този цвят подтиква към саможертва и се-бе отдаване. Червеното стимулира кръвната циркулация и градивните процеси в организма, прави ни по-жизнени. Стимулира нервната система, черния дроб, сетивата. Подобрява състоянието при анемия, спомага за разтваряне на кристалите на пикочната киселина, действа добре и при ревматизъм.

Розовият е цветът на младостта. Той предизвиква любов, радост, дружески отношения. Розовото подмладява, защото влияе на хипофизата и половите жлези, а именно те намаляват функциите си при остаряването. Затова възрастните хора трябва да захвърлят мрачните тъмни дрехи и да се обличат в свежи цветове като розово например. Освен това розовият цвят повишава жизнените сили и оказва лечебен ефект върху централната нервна система и очите.

Оранжевият е цветът на енергията. Той подтиква към задълбочено мислене и съобразителност, самоконтрол и уравновесеност. Помага при астма, дихателни смущения, рахит. Въздейства при гърчове и спазми, подобрява храносмилането, стимулира щитовидната жлеза. Най-лесният начин за въздействие при подобни случаи е да се постави в стаята на болния голяма купа с портокали с наситена оранжева окраска. Златисто оранжевият цвят засилва мисловната дейност и е подходящ за ученици, които се готвят за изпит.

Различните нюанси на жълтото създават чувство за веселие, подтикват към хигиена на ума и тялото. Жълтият цвят е стимулатор на нервите и мускулите. Увеличава стомашно-чревната секреция, усилва изтичането на жлъчка, намалява отоците. Ако детето ви няма апетит, сложете жълта покривка на масата. Този цвят активира и сърцето, кръвообращението, черния дроб, стимулира панкреаса, ушите и очите. Помага при артрит, неврит и за изчистване на кожата от петна. Златистожълтият цвят е символ на мисълта, интелекта, сърдечността. Прогонва страха, безпокойството, води до радост и оптимизъм. Подходящ цвят за страхливи, неуверени деца, с ниско самочувствие. Лимоновожълтият цвят стимулира умствената дейност, подтиква към открития. Лечебните му свойства са насочени против запека, стимулира мозъчната функция, сърдечната дейност, подобрява отделянето на храчки и спомага за изграждането на костите, стимулира мускулите.

Синият цвят влияе върху човека с всичките си разновидности. Той потиска болката, успокоява пулса, намалява температурата, тъй като напомня за допир с вода. Действа против възпаления, намалява секрециите от бронхите. Светлосиният цвят намалява кръвното налягане. Добре действа и при колит. Ако сънят ви е неспокоен, обградете се със синьо - спално бельо и дрехи. Синьо-зеленият цвят има много добър релаксиращ, успокоителен ефект. Въздейства благотворно при главоболие и нервно напрежение, подпомага храненето и подобрява състоянието на кожата.

Виолетовият цвят спомага за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма, успокоява състоянието при невралгия, ревматизъм, кожни и бъбречни заболявания.

Зеленият цвят влияе на растежа, увеличава продължителността на живота, предизвиква спокойствие, надежда, здраве, обич. Действа освежаващо, защото това е цветът на природата. Успокоява нервите, страховете се преодоляват. Затова се препоръчва нервни и неспокойни хора да се заобиколят с този цвят.

Сивият и черният цвят трябва да се избягват. Сивото е цветът на болестите. Черният цвят с неговото мрачно въздействие води до потиснатост, меланхолия, депресия.

 

Реклама