ароматерапия. Етерични масла използвани при ароматерапия и масаж.

Ароматерапия

Първите методи за използване на ароматерапия били разработени от древните египтяни. Първоначално ароматите се използвали за религиозни цели – широко били разпространени в храмове, дворци, даже в домовете на бедните жители на страната. Тогава египетските целители обърнали внимание на благотворното въздействие на ароматите върху здравето на човек. През гръцко-романската епоха ароматерапията била отречена, но по-късно била открита от арабите. В Европа благовонните масла и секрети били пренесени от рицарите през кръстоносните походи през 11 – 13 век.
Професионалните аромотерапевти при масаж подбират маслата в зависимост от здравословното състояние на пациента.
Масажът, сам по себе си, се явява и укрепваща и отпускаща процедура, като целителните ароматни масла попадат чрез кожата в кръвта и в цялото тяло, а чрез мембраните и носа – в мозъка, а това влияе на настроението и емоциите.
Съществуват много способи за приемане на етеричните масла – може да се вдишат от флакон, използват се при масаж, но най-разпространен и ефективен се явява аромолампа. Аромолампата представлява неголям съд от керамика, в който се намира горяща свещ плуваща във вода, в която е добавено няколко капки ароматно масло. От нагряването аромата на маслото доста бързо се разпространява на всякъде в стаята и се запазва, докато не изври водата.
А също така много успокояващо и благотворно влияе на психиката има и вана в която са разтворени няколко капки етерични масла.
Съществуват много видове масла които помагат за намаляване на стреса. Към тях се причисляват: бергамон, мента, ела, жасмин, кедър, кориандър, лавандула, лимон, мандарина, роза, розмарин. Аромотерапевтите не смесват едно със друго маслата – защото така те намаляват своята ефективност.
Съвременната ароматерапия – е профилактична, оздравителна, напълно натурален способ за поддържане на добра емоционална и физическа форма. Терапия, позволяваща премахването на ежедневния стрес.
Ефекта от някой аромати

Бергамонтово масло:

Спомага за възстановяване на вътрешния мир и равновесие на човека. Отслабва тревогата, натрупанията негативизъм, депресията. Използва се за снемане на емоционалния стрес и нерешителност. Има силно тонизиращо действие. Успокоява, дава сили, снема напрежението, повишава настроението, увеличава паметта и вниманието.

Използва се при лечение на бронхити, астма. Регулира действието на щитовидната жлеза.
Масло от босилек:

Използва се при меланхолии, депресии, подобрява настроението, освежава, стимулира, намалява напрежението, използва се при отслабена памет и внимание. Помага при главоболие, полезен е при невралгии, използва се при лечение на респираторни заболявания.

Противопоказания: не се използва при бременни и свръхчувствителни хора.

Използва се умерено.

Грейпфрутово масло:

Влияе на емоционалното състояние, придава на човек увереност в себе си. Този аромат просветлява душата, възвръща чувството за юношеска свежест, пробужда вдъхновение.
В маслото от грейпфрут се съдържа много витамин С. То регулира мастния обмен, очиства, дезинфекцира и тонизира кожата, а също така е много ефикасно средство против целулит.
Маслото от грейпфрут притежава способността да тонизира и укрепва имунната система, повишава съпротивлението на организма срещу различни болести и инфекции.
Аромата от грейпфрут е подчинен на планетното състояние на Слънцето, той ни зарежда с жизнена енергия, пълни душата ни с радост. Този слънчев аромат придава на хората неповторимо очарование.

Масло от жасмин:

Едно от най-използваните растения в парфюмерията. Пренесен е в Европа от Изтока в началото на XVIII век. В Китай го добавяли към чая, измивали си очите, правили сироп за кашлица. Считали, че то прочиства кръвта.
Жасминовото масло стимулира творчеството, укрепва чувството за собствено достойнство, помага за адаптиране към нова обстановка.

Това масло притежава антистресово, отпускащо действие, премахва мускулното напрежение, мобилизира резервните сили в организма.

Усилва чувствителността, смята се за “женски” аромат, защото спомага за отстраняване на фригидността.

Кедрово масло:

От древността символизира плодородие и изобилие. Кедъра е използван от древните египтяни за балсамиране. Смятало се е, че предотвратява гниенето и разлагането. През XVII век го признали за лек антисептик.
Ароматът от кедър усилва притока на нова енергия, прочиства и обновява аурата. Помага да придобием по-голяма увереност в себе си и да даваме правилна оценка за своите действия. Лекува заболявания на дихателните пътища. Усилва чувството за възприятие, пълни тялото с енергия, възбужда и загрява. Явява се полов стимулатор.

Противопоказания: не се използва при бременни и едновременно с химиотерапия при рак.

Сандалово масло:

Извлича се от сърцевината на сандаловото дърво, което расте само в Индия.

Действието на това масло е универсално – то влияе на имунната и нервната система, на кръвообращението, в частност позитивно въздейства на хипофизата, която регулира нашата сексуалност.

Лавандулово масло:

Лавандуловото етерично масло се получава от цвета на лавандулата извлечено с водна пара.
В Древен Рим се е използвало като средство за борба със заразните болести, патрициите са се намазвали с лавандулово масло, мислели,че то ги защитава от епидемии.
Цветовете на лавандулата съдържат до 1,2% етерично масло, което има специфично остра, приятна миризма. В целият свят лавандуловото масло се използва като основна съставка в препарати, които лекуват гнойни рани и гангрени.
Лавандуловото масло е много добро средство за лечение на изгаряния. То е добро обезболяващо средство при главоболие и метеоризъм, невралгия. За тази цел се използват лечебни лавандулови вани или болното място се разтрива със спирт.
Лавандуловото масло широко се използва за инхалации при бронхит и пресипнал глас, поради това, че то притежава силни антисептични и противомикробни свойства, убива много бактерии, особено стрептококи и златисто стрептококи, много вируси.
Установено е, че лавандуловото масло притежава слабо успокояващи свойства. За това се използва при мигрена, неврастении, нервно сърцебиене. В терапевтични дози, лавандуловото масло може да възбуди централната нервна система, спомага за нормализиране функциите на вегетативната нервна система.
Може да се използва при безсъница, стрес, неврози, лошо настроение, снижена работоспособност, обща слабост и склонност към понижено кръвно налягане.
Терапевтичния ефект се постига с помощта на ароматерапия (ароматизиране на въздуха в закрито помещение с пари от лавандулово масло) или с помощта на лавандулови лечебни вани (5-8 капки масло на вана).

Лаврово масло:

От древността са познати лечебните свойства на това растение. Листата на лавровото дърво съдържат 0,5 – 0,6% етерично масло. То има антимикробни и противоваспалителни свойства, които позволяват използването му в ароматерапията. Полезно е при нарушаване обмяната на веществата. Лавровото масло стимулира нервната система, лекува ревматични болки.
При лечебни вани, сауна и при аромолампа се слагат по 3-4 капки.

Масло от пачули:

Това екзотично масло с необикновен аромат идва от Индия. Маслото от пачули влияе на емоционалното състояние, като има успокояващо и антидепресантно действие.
Това етерично масло лекува кожни инфекции, в това число и гъбички. То спомага за бързо обновяване на клетките на епидермиса. Има противовъзпалителни свойства, а благотворното му свойство въздейства в организма на излишните мазнини и контролира апетита.
Маслото от пачули е мощен стимулатор, усилва чувството за възприятие при полов акт.
Внимание! Маслото от пачули е противопоказно в последната седмица от бременността.

Масло от розмарин:

Розмаринът е красиво вечно зелено растение. За лечебна цел се използват едногодишните стъбла с листата. За получаването на етерично масло се използва зелената част на храста, като съдържанието му е 1,4 до 2%.
Розмарина притежава тонизиращо действие и антимикробни свойства.
Маслото от розмарин се използва при депресии, физическа и умствена преумора, сърдечна невроза, при безсъница, истерия, неврастения, мигрена, хипертонии и импотентност, а така също и при простуда.

Розово масло:

Аромата от роза възвръща поведенческите реакции, отстранява неврози, повишава работоспособността.
“Царското масло” повишава еластичността на кожата, придава й мекота и гладкост, нормализира работата на потните жлези, отстранява възпаления и раздразнения.
Розовото масло нормализира работата на ендокринната жлеза, отстранява склеротични изменения на органите, регенерира клетки.
За аромолампа се използват 3 капки, при масаж 4-5 капки, а за сауна и вани 5-6 капки от маслото.

Масажни масла:

При масаж се използват различни масажни масла, ароматични масла използващи се при ароматерапията, масажни кремове, балсами, мед или специални антицелулитни препарати.
Минералните масла, могат да бъдат на основата на ароматните масла.
Масажът увеличава действието на тези средства, които чрез кожата попадат в кръвоносните съдове и се транспортират в органите, като оказват лечебно въздействие. Преимуществото на масажа с масло е доброто разгряване, приятното усещане върху кожата и запазване влажността на кожата след душ.

Антицелулитни масла

Днес на пазара се предлагат многобройни средства против целулит в множество разновидности. Това са гелове, кремове, лосиони и масла. Те съдържат кофеин, витамин А, С, Е, различни ферменти, етерични масла, екстракт от гинко билоба, тигрова трева, морски водорасли. Тези компоненти нормализират обмена на веществата, повишават еластичността на кожата и стопяват (разграждат) мазнината.
Антицелулитния крем и пилинга спомага за премахване на мъртвите клетки, способства за насищането на тъканите с кислород, в резултат на което се повишава тонуса на кожата.

 

Реклама