ПроизходАлтернативна - китайска медицина

Легендарните древни императори Шен нонг и Хуанг ди, наричан Жълтия император, живели 2000 години преди новата ера, се смятат за бащи на китайската медицина. Смята се, че Хуанг ди е автор на най-важния медицински текст в китайската медицина “Вътрешния канон на Жълтия император”, въпреки че сега се знае, че този текст е компилиран и ревизиран от различни автори през вековете.

Концепция за човешкото тяло

Китайската медицина е тясно свързана с Даоистката философия, според която вселената съществува благодарение на две основни противоположни, макар и взаимосвързани, креативни сили – ин и ян.

Тялото се разглежда като микроскосмос, а вътрешните органи и техните функции се класифицират според техните ин и ян качества. Връзките между органите и всички природни феномени се описват посредством Петте фази или Елементи – дърво, огън, земя, метал и вода.

Вътрешните органи са обединени по двойки, в зависимост от техните ин и ян характеристики и описващият ги елемент. Например бъбреците и пикочният мехур формират двойка и са се свързават с елемента вода. Тези връзки формират основата за диагнозата и лечението. Например водата потушава огъня, така че ако в основата на бъбречната недостатъчност лежи заболяване на сърцето (елемент огън), то то може да бъде диагностицирано и лекувано.

Друга основна концепция в китайската медицина е за Ки или виталната енергия. Смята се, че тя протича по мрежа от канали, известни като меридиани, и дава живот на вътрешните органи. Ки повлиява джи (същината) и шен (духа) и се смята за връзката между физическото тяло, ума и висшето съзнание.

Когато Ки протича свободно, съществува баланс между ин и ян в тялото и човек е здрав. Ако Ки бъде блокирана или е недостатъчна, поради фактори от диетата, начина на живот или други, възниква заболяване.
Диагноза и лечение

Диагнозата се базира на четири типа преглед: оглед, слушане, разпит и палпация.
• Огледа включва анализ на езика и наблюдение на лицето, кожата и походката.
• Слушането е свързано с гласа и дишането на пациента.
• Въпросите са свързани с диетата, съня, отделянето на екскременти и симптомите.
• Палпацията включва пулса на китката, палпация на всички вътрешни органи и интерпретиране на дълбочината, скоростта, силата и качеството им.

Заболяванията се класифицират въз основа на Осем Принципа:
• степен на излишък или недостиг на патогенните фактори;
• ин или ян стадий на заболяването;
• симтроми на топло или студено;
• външна или вътрешна дълбочина на заболяването.

Най-доброто лечение е профилактиката. От древните китайски лечители се очаквало да запазват доброто здраве на пациентите си и да дават личен пример за живот в хармония с природните сезони, балансирано хранене и редовни упражнения. Превантивните методи на лечение включват насоки за диетата и начина на живот и енергични упражнения като ги гонг и тай чи. При манифестирано заболяване терапевтичните методи включват акупунктура, акупресура, билколечение и др.

Какво лекува

Китайската медицина е много популярна на запад. Множество проучвания показаха, че тя може да бъде ефективна при заболявания като екзема, астма, менструални нарушения, безсъние, храносмилателни нарушения и ставни болки.

В България съществуват отделения по акупунктура към някои клиники по неврология, където работят дипломирани лекари.

 

Реклама