Медът е източник на лесно усвоими захари, различни видове витамини: витамин В2; витамин В6, пантотенова киселина, биотин, фолиева киселина, витамин К и витамин Е. Той е особено богат на минерални соли - калций, калий, натрий, магнезий, желязо, фосфор, сяра, йод. По-богат на минерални вещества е тъмният мед (манов).

Медът съдържа и много ферменти и редица плодови киселини - ябълчена, винена, лимонова, млечна и др. В състава на меда влизат и различни ароматни вещества и фитонциди според цветовете и тревите, от които е събиран.
Медът е високо калорийна храна - 1 кг мед съдържа 3150 калории.

Пресният мед представлява гъста прозрачна маса, която с времето започва да се втвърдява.

Ето един начин да определите дали медът е качествен: бръкнете с лъжица в буркана, разбъркайте и започнете да вадите лъжицата. "Добрият" мед не се стича по лъжицата, а се "дипли" върху нея на ленти.

Медът като храна за здравото дете
Поради високата си калорийност, богатството на минерални и други вещества медът е отлична храна за растящия детски организъм. Той е много подходящо средство за повишаване на имунитета и профилактика на анемията, както и за възстановяване след прекарано инфекциозно заболяване. Препоръчителното дневно количество мед за дете над 1 година е 8-10 г. Най-добре е това количество да се разпредели на няколко приема.

Не се препоръчва даването на мед на деца до 1 година. Счита се, че съществува опасност от отравяне, тъй като в червата на кърмачетата евентуално попадналите в меда спори на бацилус ботулинус не се унищожават.

Медът като лечебна храна
Съвременните изследвания за влиянието на меда върху организма доказват верността на многовековната традиция за прилагането на меда като лечебно средство. За разлика от лекарствата, приемът на мед не е свързан с неблагоприятни странични действия. Мед не бива да се приема в случаи на алергия към него, склонност към диарии и от деца под 1 г.

Предлагаме ви рецепти за прилагане на мед при някои често срещани здравни проблеми.

Дозировките не се отнасят за деца.
За успокоение на нервната система и при безсъние: 50 г мед, разреден с малко топла вода, се изпива 1/2 час преди лягане
При главоболие, потиснато настроение и понижена работоспособност: 100-120 г мед на ден, разпределени по следния начин: сутрин и вечер по 30 г, след обяд - 40 г.
При заболявания на храносмилателния тракт: най-добре е медът да се разтваря във вода до получаване на гъста консистенция.
При запек: 100 г мед, разреден с малко вода; изпива се наведнъж
При гастрит с понижена киселинност на стомашния сок: медът се приема непосредствено преди ядене, може и разтворен в студена вода.
При гастрит с повишена киселинност: медът се разтваря в топла вода и се изпива 1 1/2 - 2 часа преди ядене.
При язва: медът се разтваря с топла вода и се приема 2 часа преди или 3 часа след ядене (най-добре след закуска или обяд).

При фарингити, ларингити и бронхити: препоръчват се инхалации с мед.
При проблеми с носа и гърлото: най-добре е медът да се приема на малки порции и да се държи продължително в устата. Тогава антибактериалните вещества, които той съдържа, започват да се всмукват в устната кухина и гърлото.
При заболявания на устната кухина: препоръчва се жабурене с меден разтвор, напр. 1 супена лъжица мед, по 1 супена лъжица цветове от лайка, липа, дъбова кора в 250 г.  вода
При настинка: мед, разтворен в топло мляко
Медът се прилага също при заболявания на сърцето, бъбреците, черния дроб, кожата

Начин на приложение
С лечебна цел медът се прилага в количество от 100 до 200 г. дневно, разпределено по следния начин (ако няма други препоръки):

сутрин - 30-60 г.
през деня - 40-80 г.
вечер - 30-60 г.

Медът се приема около 2 часа преди ядене или 3 часа след ядене.
Курсът на лечение продължава около 2 месеца.

Медени десерти
Плодова салата с мед
Диня
Пчелен мед
Сок от ябълки
Сок от лимон
Нарежете динята на малки парченца. Поръсете с лимонов сок. Прибавете меда. Залейте със сока от ябълки.

Мюсли с мед (1 порция)
Овесени ядки - 10 г.
Ябълка (или други плодове) - 1
Сок от 1/2 лимон
Сметана - 25 г.
Пчелен мед - 25 г.
Орехови ядки - 10 г.
Оставете овесените ядки да киснат 1 час в 3 супени лъжици вода. Прибавете сметаната, пчелния мед, сока от лимона и настърганите ябълки. Разбъркайте добре и посипете със смлените орехови ядки.

 

Реклама