Имунизирането става чрез въвеждане на ваксини в организма на детето. Ваксините са продукти,които съдържат причинителите на съответното заболяване или техни антигени, но те са така обработени, че не могат да предизвикат заболяване, а само изработване на антитела срещу причинителите. Така при последващ контакт на детето със болестотворните микроорганизми, неговият организъм е в готовност да ги атакува веднага и да се предпази от заболяване.

В момента всички лекари работят по новия имунизационен календар който е в сила от 01.04.2008 г. (Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (обн. ДВ, бр.45/2005 г., изм. ДВ, бр. 106/2007 г.)

Освен задължителните ваксини, има и препоръчителни(пожелателни) – имунизация срещу заболявания, причинени от Хемофилус инфлуенце тип В-причинител на тежки заболявания при малки деца-менингит,епиглотит и др.


Посоката е към употреба на ваксини с по-малко странични ефекти. От години в Европа и САЩ се използват само инактивирани ваксини против тези заболявания.

ДОСЕГА:на 2, 3 и 4 навършени месеца на здрави кърмачета – всеки път по 2 капки полиомиелитна (жива ваксина, през устата) + една инжекция против ДТК-Дифтерия,Тетанус,Коклюш.( мускулно)-основно това се правеше досега.

НО СЕГА НЕ СЕ ПРИЛАГАТ КАПКИ ЖИВА ПОЛИОМИЕЛИТНА ВАКСИНА!

Преди няколко години имаше няколко случая на полиомиелит при бебета предизвикан от постваксинални щамове.Във връзка с тези случаи и разбира се в съответствие с новите директиви на ЕС в България се въведе инактивирана ваксина против полиомиелит -Имовакс Полио като задължителна,а живата отпадна.

Така че вариантите са на втори,трети и четвърти навършени месеци се прави един от тези варианти:

1.Имовакс Полио+ДТК

2.Имовакс Полио+ Инфанрикс

3. Имовакс Полио+ТетрАкт-ХИБ

4. Тетраксим

5. Пентаксим

Към тези ваксини има и една пожелателна ваксина-срещу Хемофилус инфлуенце тип В ,но ако се прави Пентаксим или ТетрАкт-ХИБ, не се прави Хемофилус инфлуенце тип В

В същия раздел имунизации представяме листовките на тези ваксини и техните цени,използвани в най-ранна възраст-с голямо значение за детския организъм.

Вижте и рубриката Имунизационен календар

Подобни статии:
 

Реклама