I.Ухапване от змии. 

В света са познати около 3000 вида змии, от които отровни са около 120 (вкл. и някои морски змии). В България няма естествено разпространени представители на силно-отровните тропически змии. Отровните змии у нас са Усойницата и разновидностите на пепелянката.
Обикновено на мястото на ухапването за 15-45 мин. се появяват зачервяване и бързо разпостраняващ се оток, след което се проявяват общите-висока температура, коремни болки, студена пот, обща слабост, червени петна по тялото и загуба на съзнанието. Най бързо и драматично протичат ухапванията по главата и лицето с опасност от бързо задушаване.

Най-общо може да се разбере че става въпрос за ухапване от отровна змия по следните белези:

· зигзагообразна лента на гърба на змията – говори за усойница.

· характерно рогче на челото й. – говори за пепелянка

· наличието на 2 прободни ранички по кожата на разстояние 0.5 см.

(аксиома: поредица от ухапвания значи змията не е отровна.) 

Практическите мерки до получаването на медицинска помощ включват:

1.Ако до 30 минути не може да се достигне до лекар се прави лека пристягаща превръзка над нивото на ухапването за 1-2 часа когато е на крак или ръка като целта е да се забави оттичането на венозната кръв към общото кръвообръщение (забавя поемането на отровата в организма), като същевременно не се прекъсва притока на артериална кръв към крайника. Трябва да можем да пъхнем пръст под превръзката – толкова трябва да е стегната. Ако може да се стигне до лекар за 30 минути няма смисъл от превръзка – тя само ще стимулира местния оток.

2.Поставяне на лед или кърпи със студена вода на мястото (за забавяне на разнасянето на отровата поради свиване на кръвоносните съдове и обезболяване и намаляване на отока).

3. При наличие на медицинско лице и медикаменти в групата, да се постави 40 - 80 мг Урбазон мускулно или венозно, или да се включи система с физиологичен серум венозно.

4.Максимално бързо осигуряване на медицинска помощ. 

Какво да не се прави:

да не се прави опит за хващане и убиване на забелязани змии – по-добре да лекуваш един ухапан, вместо двама ухапани.

не се поставя противозмийски серум, освен при специални случаи и само в болнично заведение – рискът от анафилактична реакция е неразумно висок.

не се разрязва тъканта с режещи инструменти и не се изсмуква раната – има риск да внесете инфекция в раната, например бактериите от устата ви. 

II. Ухапване от куче. 

1.Раната се измива с вода и сапун.

2.Обработка с антисептичен разтвор (риванол, йодасепт, кислородна вода, калиев перманганат, пиоктанин, антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин…).

3.Медицински преглед с преценка за ваксинация за тетанус и бяс.

4.Наблюдение на кучето ако е домашно за прояви на бяс (прояви на необичайна агресивност, обилно отделяне на слюнка) до 10-тия ден от ухапването. 

III. Ухапване от други домашни животни. 

1. Раната се измива с вода и сапун.

2. Обработка с антисептичен разтвор(риванол, йодасепт, кислородна вода, калиев перманганат, пиоктанин, антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин…).

3. Медицински преглед с преценка за ваксинация за тетанус и евентуален шев на раната. 

IV. Ужилване от пчели, оси и стършели. 

1.Изважда се жилото.

2.Поставят се лед или кърпи със студена вода на мястото.

3.При наличието на данни за тежка алергична реакция при предишни ужилвания, се поставя лека пристягаща превръзка за 1-2 часа с цел забавяне на разпостранението на отровата, поема се някакъв противоалергичен медикамент (Цетиризин, Кларитин, Лоратадин, Фенистил, Алергозан, Антиалерзин….), и се прави повикване в ЦСМП (център за спешна медицинска помощ). 

V.Ухапване от паяк и скорпион. 

В България няма паяци и скорпиони чието ухапване да е смъртоносно. Местните представители на тези 2 рода притежават отрова която може да предизвика единствено само подуване и болка на мястото на ухапването.
Поставят се лед или кърпи със студена вода на мястото, а срещу болката-Аналгин и Парацетамол по 2 таблети.
 

VI. Ухапване от кърлеж. 

В предвид на това че , кърлежите са преносители на няколко много опасни инфекциозни болести, като Лаймска болест, Марсилска, Ку и Кримска хеморагична треска, трябва непременно да се извърши лекарски преглед с оглед на евентуална необходимост от ваксинация срещу Тетанус и попълване на Бързо известие до РИОКОЗ (бившата ХЕИ) с изпращане на кърлежа за изследване на евентуално носителство на причинителите на гореспоменатите заболявания.

Това което трябва да направите през времето до прегледа е:

1.Класическата препоръка е за намазване на кърлежа с мазнина ( вазелин, свинска мас, олио, крем ) за 30 мин преди да се вади. Това то задушава и той се отпуска. Мазнината подпомага и ваденето му. Днес обаче се препоръчва директно вадене.

2.Кърлежът се изтегля бавно и внимателно с пинсета или метални щипци, като същевременно се завърта леко по посока обратна на часовниковата стрелка. Кърлежът се запазва за да бъде предаден на лекаря, който ще го изпрати за изследване. Въртим обратно на часовниковата стрелка и дърпаме при ваденето, защото кърлежите «се завинтват» в кожата по посока на часовниковата стрелка. Важно е да се вади със пинсети или щипци, с които да се захване максимално близко до кожата – ако го стинем по-горе, ние ще го изстискаме в болния и ще подпомогнем евентуално заразяване. Ако кърлежът се скъса – отива се на лекар да вади останалата в тялото част оперативно.

3.Мястото на ухапването се обработва с антисептичен разтвор (риванол, йодасепт, кислородна вода, калиев перманганат, пиоктанин, антибиотична маз-гентамицин, тетрациклин…).

 

Реклама