• Аспиринът е обезболяващо лекарство.

  Вярно. Аспиринът е средство против болки, когато е дозиран от 500 мг до 1 г за една доза при възрастните, без да се надвишава общото количество от 3 г дневно. Смъква също температурата.
  И невярно. В слаби дози, от 75 до 300 мг дневно, намалява риска от тромбоза и "втечнява" кръвта. Това му въздействие се използва в кардиологията и неврологията.

 • Аспиринът не е опасен. Всеки може да го пие.

  Невярно. Някои хора са алергични към аспирина и не трябва никога да го пият. "На опаковките на лекарствата не винаги е обозначено, че лекарството съдържа аспирин", предупреждава д-р Жан-Франсоа Дубрер.
  Алергичните към него трябва да бъдат особено внимателни.

 • Трябва да се спазват паузите между две взимания.

  Вярно. Задължително е да се спазва указанието за взимане на аспирина и четирите часа между две дози. "Дозите се натрупват и могат да станат агресивни за стомаха и бъбреците в случай на предозировка", подчертава д-р Дубрер.

 • Не се препоръчва при менструация.

  Невярно. Само жените, които имат обилна менструация трябва да го избягват: за предпочитане е да използват друго обезболяващо средство, като парацетамола например.

 • Пречи на действието на спиралата.

  Вярно. Като всички противовъзпалителни, затруднява действието на спиралата. По-добре е да се вземе парацетамол.

 • Децата могат да пият аспирин.

  Вярно. Дозировките трябва да са предназначени за деца и предписани от педиатър. Дневната доза не трябва по принцип да надвишава 50 мг на кг и на ден. Свръхдозировката може да доведе до сериозно отравяне, с мозъчни и чернодробни усложнения.
  И невярно. Ако детето боледува от грип или варицела, могат да се появят странични ефекти като чернодробни проблеми, енцефалопатия.

 • Някои лекарства не трябва да бъдат приемани заедно с аспирина.

  Вярно. Не трябва да се съчетава аспирин в предписаните дози срещу болка заедно с други нестероидни противовъзпалителни или антикоагулиращи лекарства. Но не бива да се прекъсва дълготрайното лечение с аспирин и с малки дози, предписано от кардиолог или невролог. В тези случаи аспиринът има противосъсирващ ефект и ако е необходимо, могат да се приемат противовъзпалителни лекарства за кратък период от време.

 • Не трябва да се пие аспирин по време на бременност.

  Вярно. Не се препоръчва аспирин през първите три и последните месеци от бременността. Може да се пие по лекарско предписание през втория триместър.

 • Не се препоръчва в кърмаческия период.

  Вярно. Това лекарство преминава в млякото, затова не се препоръчва употребата му при кърмене. При необходимост се взима парацетамол (без да се надвишава дозата от 3 г дневно).

 • Задължително е да не се взима аспирин преди хирургическа намеса.

  Вярно. Независимо дали става въпрос за изследване на кръв, биопсия, хирургично зъбно лечение или операция, трябва да спрете да взимате аспирин десет дни преди интервенцията. При обикновено посещение при зъболекаря, четири дена са достатъчни.

 • По-добре е аспиринът да се приема по време на хранене.

  Вярно. Приет по време на лека закуска или основно хранене, аспиринът не дразни стомашната лигавица.

 

Реклама