Налице са условия за разработване на лекарства и други методи на лечение, предпазващи тялото от свободните радикали, а вероятно и от заболявания, свързани със стареенето

Повишеното ниво на естествените телесни антиоксиданти може би е в основата на дълголетието, смятат американски учени, които установили, че продължителността на живота на мишките с повишено съдържание на ензим на основата на антиоксиданти била с 20% по-голяма от обичайната, информира Democrit.com, като се позовава на Би Би Си.
Изследването показало, че тези гризачи страдат по-малко от сърдечни и други свързани със стареенето заболявания и ако това се отнася и за хората, средната продължителност на човешкия живот би могла да нарасне до над 100 години!

Специалисти от Вашингтонския университет се заели да проверят валидността на хипотезата, че високореактивните кислородни молекули, известни като свободни радикали, ускоряват стареенето.

Свободните радикали са свързани с повечето здравословни проблеми, които причиняват по-бързото стареене на организма като сърдечните заболявания и рака.

Д-р Питър Рабинович и колегите му отгледали мишки с повишено съдържание на ензима "catalase", който действа като антиоксидант и отстранява болестотворния водороден прекис - отпадъчен продукт от метаболизма и източник на свободни радикали.

Свободните радикали могат да причинят пропуски в химичните процеси на клетъчно равнище, при което повишеното им количество води до порочен кръг.

"Изследването ни до голяма степен потвърди теорията за връзката между свободните радикали и стареенето - отбелязва д-р Рабинович. - То доказа важната роля на тези радикали - и по-специално на реактивните кислородни молекули - в процесите на стареене."

Според специалиста вече са налице условията за разработване на лекарства и други методи на лечение, предпазващи тялото от свободните радикали, а вероятно и от заболявания, свързани със стареенето.

"Хората се интересуват от проблема, тъй като се съмняват, че сам по себе си процесът на стареене може да бъде забавен - предполага докторът. - Като въздействаме върху стареенето, може би ще успеем да постигнем дълголетие без болести."

Според проф. Пат Манагън от университета в Глазгоу обаче предстои дълъг път от официалното узаконяване на "catalase" до постигането на вечна младост.

Нуждаем се от много повече информация за последиците от високото ниво на ензима по отношение на други аспекти на жизнените процеси в организма, убедена е Манагън, според която рядко можем да получим нещо срещу нищо.

източник: Би Би Си
 

Реклама