Когато се почувствате зле, помислете добре дали да поискате от вашия лекар да ви изпише антибиотик. Разбира се, че в крайна сметка лекарят е човекът, който най-добре може да прецени, но едва ли ще е безполезно и вие да знаете нещо повече за това кога има смисъл от антибиотиците и кога те няма да ви свършат работа.
Ето и няколко най-често срещани здравни проблеми и мерките, които е препоръчително да се вземат:

Ако имате проблеми с носа (ринит) – това е състояние, предизвиквано от вирус, т.е. лечението с антибиотик е безсмислено. Опитайте да решите проблема с антихистаминов препарат – в повечето случаи той ще се справи със симптомите на течащия нос.

Ако страдате от синузит, той може да е предизвикан както от вирус, така и от бактерии, т.е. понякога лечението с антибиотик е наложащо и редно. Преди обаче да се стигне до него, може да опитате лечение с т.нар. деконгестанти.

При настинка антибиотикът е безполезен. Настинките се предизвикват от вируси. В аптеките се предлагат доста препарати без рецепта, които ще облекчат симптомите и ще помогнат заболяването да протече по-леко и кратко.

Ако диагнозата е грип, антибиотиците отново няма да ви помогнат. И грипът се причинява от вируси. Напоследък все по-често в такива случаи се препоръчва употребата на антивирусни медикаменти. Всички те са обаче по лекарско предписание и са истински ефективни, само ако приемането им започне до 24 часа след първите сипмтоми на грипа (oscillococcium). Грипът може да има усложнения, които са на бактериална почва и затова при такива ситуации се налага антибиотично лечение, но само при усложнения от грипа.

При стомашно-чревни оплаквания най-често причинител отново са вируси, т.е. антибиотикът пак не е решение. На първо място приемайте много течности, за да не допуснете дехидратиране на организма. За останалото е най-добре да се свържете със своя лекар.

Ако имате възпалено гърло, това е бактериална инфекция и антибиотикът в почти всички случаи е препоръчителен.
 

Реклама