Последно променен на Вторник, 30 Април 2013 15:59

Въпрос : Работя на 8 часов работен ден и по 2 часа всеки ден по чл 110 от КТ. Предстои ми да се пенсионирам трябва ли да ми издадат УП-3 за положеният труд по чл 110 от кт?

Отговор : Договорите за допълнителен труд по чл. 110 и чл. 111 от КТ не се вписват в трудовата книжка, за това време въз основа на разплащателните ведомости се издава образец УП3 - и УП2 на основание разпоредбата на чл. 5, ал. 7, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване, съгласно която осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход при прекратяване на трудови или служебни правоотношения - в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението.

Също така, тези документи, на основание чл. 12, ал. 1 от НТКСТ, удостоверяват трудовия стаж по договора за допълнителен труд. На основание чл. 12, ал. 1 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж (НТКТС), трудовият стаж по Кодекса на труда се установява с трудова, осигурителна и занаятчийско-ученическа книжка или с удостоверение, издадено въз основа на изплащателни ведомости или партидни книги или други документи, удостоверяващи време, което се признава за трудов стаж по чл. 354 от Кодекса на труда./ Въпроси и отговори МТСП

 

Реклама