Последно променен на Събота, 23 Февруари 2013 15:10

Ако получавате обезщетения за безработица от страната, в която сте изгубили работата си, фактът, че отивате да търсите работа в чужбина, няма да повлияе върху правата ви или правата на вашето семейство (здравна осигуровка, семейни обезщетения, пенсия за инвалидност или старост и т.н.).

За да сте сигурни, че вие и вашето семейство имате валидна здравна осигуровка при временен престой в чужбина, не забравяйте вашата европейска здравноосигурителна карта.

Ако не получавате обезщетения за безработица и искате да потърсите работа в друга страна от ЕС, ще имате право на социално осигуряване (здравна осигуровка, семейни обезщетения...) във вашата страна на пребиваване.

Това е страната, в която живеете обикновено, или в която е вашият център на интереси. Списък с критерии помага на службите за социална сигурност да преценят коя страна трябва да се счита за място на пребиваване във вашия случай. Тези критерии включват:

  • продължителността на вашия престой на територията на съответните страни;
  • семейното ви положение и връзки;
  • жилищното ви положение и доколко постоянно е то;
  • мястото, където развивате професионалната или нестопанската си дейност;
  • характера на вашата професионална дейност;
  • къде пребивавате за целите на данъчното облагане.

Решението за това коя страна да бъде считана за място на пребиваване във вашия случай ще бъде взето от службите за социална сигурност, а не от вас. Източник ec.europa.eu

 

Реклама