Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подписа наредба, задължаваща търговците на течни горива да отчитат действителните си обороти в реално време. От 1 октомври 2009 г. всяка бензиностанция в България трябва да подава ежедневен отчет за продажбите на течни горива. Изискването е заложено с промяната на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и е важна крачка към ликвидацията на сивата икономика и в борбата с нелегалния внос и разпространение на течни горива.

Изпълнението на наредбата важи за всички бензиностанции, независимо от големината и местоположението им. "Механизмът на ежедневно електронно отчитане ще направи невъзможно манипулирането на данни от недобросъвестните търговци и ще повиши възможността за извършване на рисков анализ от страна на данъчната администрация", каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Друг аспект на измененията в наредба Н-18 е възможността големите търговски и хотелски вериги в България да използват контролни ленти на електронен носител вместо хартиени контролни ленти на касовите си апарати. "За обектите, в които месечно се извършват десетки хиляди продажби, досега това означаваше да използват огромни количества хартия и създаваше ненужни административни пречки. След промените контролните ленти ще се съхраняват на енергонезависим електронен носител. Намалената употреба на хартиени ролки ще доведе не само до редуциране на разходите на търговците, но и ще спаси от ежегодно изсичане хиляди дървета" заяви министър Дянков./ bcci.bg

 

Реклама