косопад

Всички мъже се страхуват да загубят косата си и правят всичко възможно да го предотвъртят. Това често е свързано с изпълнението на доста абсурдни ритуали. И заради този страх, те са склонни да правят две неща: харчат много пари за предотвратяването на косопада или разни там съмнителни методи за поникването на нова коса.
Работата е там, че това което знаем за андрогенната алопеция (срока на загуба на косата), не е вярно. В тази статия сме ви дали седем от най – популярните митове за плешивостта:

Мит 1

Носенето на шапки причинява косопад
За да причини загуба на косата, една шапка буквално трябва да спре циркулацията на космените фоликули. А това е невъзможно. Случаи на фоликулит – инфекция, причинена от бактерии, вируси или гъбички, които покосяват космения фоликул, могат да са причина за косопада. Ако носите мръсни шапки или си бръснете главата със замърсен бръснач, може да се случи това. Но носенето на чиста шапка като аксесоар не е причина сама по себе си.

Мит 2

Косопада е пряко свързан с нивата на тестостерон
Тестостеронът не води до косопад, но когато той естествено се превръща в DHT (дихидротестостерон), могат да се свият космените фоликули и така се предизвика реакция, която ограничава притока на кръв към капилярите, за някои хора. Ако имате чувствителни космените фоликули – DHT ще предизвика по естествен път косопад.

Мит 3

Продуктите за коса могат да предизвикат плешивост
Няма научни данни, които свързват употребата на продукти за коса с плешивостта. Ако ползвате гел за коса като каска няма да станете плешив, а просто ще ви избягват момичетата ... и нищо друго.

Мит 4

Стресът кара мъжете да оплешивяват
Това не е напълно невярно, но е подвеждащо. Ако страдате от физически или психически травми – тежък развод, ужасен инцидент, хронично заболяване, дори и висока и продължителна температура – тялото ви понижава растежа на косъма, за да се съсредоточи върху болежката ви. Това се нарича Telogen Effluvium или прекомерна временна загуба на коса в телогенна фаза (почивка), и тя може да продължи до 12 седмици ( и по – дълго, ако не се лекува), преди косата ви да започне да расте нормално.

Мит 5

Честото подстригване удебелява и засилва растежа на косата
Не, не е вярно! Косата ви ще расте около половин – един сантиметър всеки месец – независимо от това колко често си бръснете главата или се подстригвате.

Мит 6

Майка ви е единствено виновна за вашата плешивост
Учените казват, че майката е носител на гена за плешивостта, който се прехвърля на момчетата. Да, до някъде е така, но не на 100%. Изследвания показват, че ако имате плешив баща шансовете ви да станете плешив са по – високи, от колкото при тези, които имат татковци с плътна и гъста коса.

Мит 7

Медикаментите Propecia и Rogaine са загуба на пари и време за косопада
Невярно. Propecia е хапче, което блокира хормоните, които свиват космените фоликули. Rogaine работи като забавя агента, който изтънява косата. Но има уловка. Finasteride, активната съставка в Propecia, може да причини еректилна дисфункция, ниско либидо... и ново изследване на Медицинския център на университета Джордж Вашингтон казва, че около 20% от мъжете са имали странични ефекти, повече от шест години, след като са спрели Propecia. А страничните ефекти за Rogaine са незначителни –сърбеж и пърхот.

 
„Убийците” на интимността в брака Интимността е важна в брака, а когато тя липсва няма да има любов,...
Бившата ви е все още луда по вас Бившата ви все още е омагьосана от вас, а вие не го осъзнавате. Как може...
Причините, които карат жените да изневеряват Защо жените изневеряват? Те го правят поради някои от същите причини,...

Реклама