Смокинг - официално облекло

Смокинга е изключително официално облекло при мъжете. Освен това всеки младоженец би трябвало да го носи. Както при костюмите, така и при смокингите си има много стилове и кройки.
По принцип смокинга е черен, с доста отворено сако, с ревери и яка от сатен, може и
от коприна.
Историята на появата им не е доказана.

Твърди се, че Бенджамин Дизраели (министър – председателя на Великобритания (1804-1881) е въвел за пръв път смокинга,  той го е носел следобед наслаждавайки се на скоча и тютюнопушенето.

Реверите му са били от сатен понеже самата материя предразполага по - лесно чистене от пепелта на тютюна. От тук идва и името на Смокинг от английски smoke.
Черният смокинг е класика, а бял се носи в страни с по – топъл климат. Най – често срещаният смокинг е с едноредово закопчаване (едно копче в областта на талията).

Смокинг с двуредно закопчаване
Двуредното закопчаване зрително разширява фигурата и е подходящо за мъже с по слабо телосложение.

Ревер
Смокингите са с различни типове ревери. Най – търсен е едноредният смокинг с шал яка, където яката и ревера са съединени. Реверите могат да бъдат с остри или с тъпи ъгли по избор и вкус на носещият го.

Смокинг с едно копче
Има и смокинги с повече копчета от едно. По принцип за по ниски мъже, сака с повече копчета не са подходящи, защото визуално смаляват ръста.

Смокинг с две копчета
Важно правило е винаги да носите смокинга със закопчани копчета. Може да разкопчаете копчетата само ако сте седнали или ако се сте на  неофициални случаи.  

 
Неотразими за 60 минути Когато става дума за поддържане на постоянно спретнат външен вид,...
Мъжки очила: модели 2009 Казват, че лято не би било лято без голям набор от мъжки слънчеви...
Дългата коса при мъжете Дългата коса при мъжете винаги е била хит. Но, тя не отива на всеки мъж и...

Реклама