Смокинг - официално облекло

Смокинга е изключително официално облекло при мъжете. Освен това всеки младоженец би трябвало да го носи. Както при костюмите, така и при смокингите си има много стилове и кройки.
По принцип смокинга е черен, с доста отворено сако, с ревери и яка от сатен, може и
от коприна.
Историята на появата им не е доказана.

Твърди се, че Бенджамин Дизраели (министър – председателя на Великобритания (1804-1881) е въвел за пръв път смокинга,  той го е носел следобед наслаждавайки се на скоча и тютюнопушенето.

Реверите му са били от сатен понеже самата материя предразполага по - лесно чистене от пепелта на тютюна. От тук идва и името на Смокинг от английски smoke.
Черният смокинг е класика, а бял се носи в страни с по – топъл климат. Най – често срещаният смокинг е с едноредово закопчаване (едно копче в областта на талията).

Смокинг с двуредно закопчаване
Двуредното закопчаване зрително разширява фигурата и е подходящо за мъже с по слабо телосложение.

Ревер
Смокингите са с различни типове ревери. Най – търсен е едноредният смокинг с шал яка, където яката и ревера са съединени. Реверите могат да бъдат с остри или с тъпи ъгли по избор и вкус на носещият го.

Смокинг с едно копче
Има и смокинги с повече копчета от едно. По принцип за по ниски мъже, сака с повече копчета не са подходящи, защото визуално смаляват ръста.

Смокинг с две копчета
Важно правило е винаги да носите смокинга със закопчани копчета. Може да разкопчаете копчетата само ако сте седнали или ако се сте на  неофициални случаи.  

 
Gucci при мъжките обувки Списание "Forbs" публикува списък и с най – скъпите модели на...
Гангстерският костюм Гангстерският костюм се появява в периода 1920 г. и 1930 г. и става особено...
Десетте най – търсени мъжки парфюми Чудите се кои са най - продаваните мъжки парфюми? Ето представителната...

Реклама